Házon kívül

„Maga mellé ültette hittanórán, és elkezdte fogdosni” – Sz. atya évekig molesztálhatott gyerekeket, a közösség mégis azokat bántotta, akik felszólaltak ellene

Beck NóraBeck Nóra

2024. március 3. 16:57

Sz. atya görögkatolikus pap ellen 2022-ben eljárás indult gyerekmolesztálás miatt, ám azt az ügyet lezárta a rendőrség. A papot ezután áthelyezték, az új helyen viszont lebukott: vádat emeltek ellene, mert nevelése alatt álló gyerekeket bántalmazhatott. A Házon kívülben megszólalt annak a kislánynak az édesanyja, aki rendőrségi feljelentést tett, miután a gyerek elmondta neki, hogy az atya hittanórán fogdossa. A településen korábbi családgondozójukon kívül mindenki ellenük fordult, de ők így sem adják fel, és harcolnak az igazukért. 

A Budai család Hajdú-Bihar megye szélén, Bagaméren lakik. Öt lányuk van, őket nevelik egy szegényes kis házban, de nagy szeretetben. A tízéves Szandi a legidősebb testvér, aki egészen tavalyig kitűnő tanuló volt, de a tanévkezdés után elkezdett furcsán viselkedni – mesélte az édesanya, Budai Alexandra. 

„A kislány minden hét csütörtöki napján jelezte, hogy ő nem megy iskolába. Kitalációzott nekem, hogy fáj a hasa, hányingere van” – idézte fel. Az anya végül elvitte a gyereket az iskolába, de egész nap nyugtalan volt miatta, ezért délután a lányáért ment, pedig már egyedül járt haza. Ekkor derült ki, hogy Szandi miért nem akar iskolába járni.

„Már úgy jött ki a kislány, hogy súrolta a kis lábát. Megkérdeztem tőle: Szandikám, bántott téged valaki? Azt felelte, nem. Mondtam, hogy akkor menjünk vissza az osztályfőnökhöz, és ő majd megmondja, mi történt veled. Erre ő azt mondta nekem, hogy anya, ne menj vissza, nem a tanár néni bántott, hanem az atya. Mondom, mit csinált veled? Azt mondta, hogy elege van, hogy fogdossa, hogy maga mellé ültette hittanórán, és elkezdte fogdosni” – fogalmazott Budai Alexandra a Házon kívülnek.

Később a kislány azt is elmondta az anyukájának, hogy nem ez volt az első eset, hogy Sz. atya hittanórán erőszakoskodott vele. Az édesanya a hallottak után azonnal felhívta a papot, hogy kérdőre vonja: 

Mondtam neki, hogy hogy volt mersze a lányomhoz hozzányúlni szexuálisan. És ő azt felelte nekem, hogy higgyem el, ő nem akarta bántani a lányomat, ő jót akart neki. Mondom, azzal, hogy maga szexuálisan molesztálta a gyerekemet?

Ezután a rendőrségre ment a lányával, és feljelentést tett az atya ellen. Ahogy ezt megtudták, az egész falu ellenük fordult. A család régi barátja, korábbi családgondozója, Rózsás Viola viszont az első perctől kezdve hitt a kislánynak. 

A gyermekvédelmi szakember szerint a közösség azért fordult a család ellen, mert nem tudták, és sokan még most sem tudják feldolgozni, hogy egy lelki vezető ilyet tehet. 

Sz. atya ügyéről a 444 számolt be először: azt írták, a görögkatolikus pap korábban lelki vezető volt Hajdúnánáson az egyház által fenntartott gyermekotthonokban. 2022-ben ott is feljelentést tett ellene egy kamaszlány szexuális kényszerítés miatt, azt az ügyet azonban akkor a rendőrség megszüntette. A papot azonban Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érseke mégis áthelyezte – hogy ezt miért tette, arra nem válaszolt. 

A pap ellen nemrég emeltek vádat. Úgy tudjuk, 2011 és 2022 között több másik kislányt is molesztálhatott a hajdúnánási gyermekotthonokban. Sz. atya jelenleg bűnügyi felügyeletben várja a tárgyalás megkezdését, az ügyészség 12 év fegyházbüntetést ajánlott neki, ha beismeri a bűnösségét. 

A Házon kívül riportjából az is kiderül, hogy:

  • Sz. atya ellen egy álmosdi család is feljelentést tett, és megszólal az őket képviselő ügyvéd;
  • hogyan próbálnak segíteni Szandinak feldolgozni a vele történteket;
  • Sz. atya hogyan próbálta megakadályozni, hogy bíróságra kerüljön az ügy;
  • mit állapított meg a kislányról az igazságügyi pszichológus szakértő, amikor édesanyja a rendőrséghez fordult. 
#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#szexuális visszaélés#szexuális molesztálás#szexuális bántalmazás#pap#kiskorú#bagamér#ma

Címlapról ajánljuk