Házon kívül

„Hitelt vesznek fel ahhoz, hogy hitelt vehessenek fel” – nehéz, sőt reménytelen a fiatalok lakáshoz jutása

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2024. január 28. 18:00

Nem egyszerű fiatalként az első lakást megvenni, riportunk szereplői szerint már-már reménytelen. Különösen ha a szülők nem tudnak anyagilag segíteni. Hiába dolgoznak, nehéz félretenni, pláne, ha a drága albérlet elviszi a nem túl magas fizetésük jórészét.  Az elmúlt néhány évben megháromszorozódtak a lakásárak. Budapesten például 20-25 millió forint alatt szinte semmit sem lehet találni. A Házon kívül fiatalokkal együtt számolta ki, hogyan vehetnék meg az első otthonukat.

Ress Abigél 24 éves, mesterszakos egyetemista. Három éve bérel egy budapesti lakást a legjobb barátjával közösen. Abigél az egyetem mellett hat helyen is dolgozik, de alkalmi munkái vannak. A jövedelme ezért teljesen kiszámíthatatlan, az albérletet sem tudná egyedül fenntartani. Szeretne saját lakást, de úgy látja, erre jó ideig esélye sincs. Mivel munkái alkalmiak, valószínűleg szóba sem állnának vele a bankok, vagyis nem kaphatna lakáshitelt. Szülei elváltak, nem tudják segíteni. Mint mondja.

Anyukám pedagógus, egyedül neveli a húgomat, innen nem nehéz kitalálni, hogy nem veti fel őt sem a pénz. Apukám egy műanyag gyárban van, szóval igazából teljesen magamra vagyok utalva.

Ress Abigél azt sem tartja jónak, hogy albérletet fizetnek, ablakon kidobott pénznek tartja, ezért is venne inkább saját lakást.

ingatlan lakásár hitel csok állami támogatás
Abigélt a szülei nem tudják támogatni, teljesen magára van utalva.

Két éve él párkapcsolatban egy indiai fiúval, aki a közelben lakik, szintén albérletben. A kérdésre, hogy gondolkodott-e már rajta, hogy párjával felvegyék az állami támogatást, azt mondta, szeretne egyszer gyereket szülni, de számára nem szimpatikus a gondolat, hogy egy hitel miatt kellene gyereket vállalnia. Viszont azt is tudja, hogy ha egyszer házhoz vagy lakáshoz szeretne jutni, nem lesz más lehetősége, mint hogy – ahogy fogalmaz – „rászakadjon a lottó”.

2015 és 2022 között megháromszorozódtak az ingatlanárak szerte az országban, különösen a nagyvárosokban és Budapesten. Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője azt mondja, nagyon nehéz helyzetben vannak azok a fiatalok, akik szülői segítség nélkül szeretnének lakáshoz jutni. Budapesten viszonylag olcsón is lehet ingatlant venni, de nem mindegy, hogy milyet, és hogyan.

Ha valaki 10-11 millió forintért keres magának eladó ingatlant, mert csak ennyi pénzt tud összegyűjteni, vagy ennyit tud a család előteremteni – ami egyébként nem kis összeg, bőven nagyobb, mint egy éves átlagkereset a fővárosban –, akkor is csak egy 7 négyzetméteres lakást talál a kínálatban

– teszi hozzá.

A nagyon olcsó lakásokat ráadásul csak készpénzért lehet megvenni. Megnéztük, milyen ingatlanokat lehet venni kicsit drágábban, de még 20 millió forint alatt. Kőbányán találtunk lakást 19 millió forintért, igaz, nem a legjobb állapotban. Balogh László szerint ezekben az árkategóriákban jellemzően választani kell a rossz műszaki állapotú vagy rossz helyen lévő, esetleg szuterénlakások között. 30 millió forintért viszont már nagyobb, jobb minőségű lakások is vásárolhatók – igaz, főleg a külső kerületekben. 

Ha tehetném, visszacsinálnám az egészet

– mondja a Dabason élő, 31 éves Szandra, háromgyerekes anya. A Béres család ránézésre olyan, mint a kormány megtestestült álma. Három gyerek, CSOK-hitelből vett új építésű ház. A házaspár szeretett volna ugyan Budapesten maradni, de Dabason kötöttek ki. 

ingatlan lakásár hitel csok állami támogatás
Béresék ránézésre úgy néznek ki, mint a kormány megtestesült álma.

Szandra úgy látja: 

A korombeliek nulla önerővel indulnak, hitelt vesznek fel ahhoz, hogy hitelt vehessenek fel. Tehát a babavárót használják fel 90 százalékban önerőnek, mert más nincs. És azért ez szerintem nagyon elkeserítő.

A Házon kívül teljes riportjából, amit a fenti videóra kattintva érnek el, kiderül:

  • hogyan kötöttek ki Béresék a Pest megyei településen,
  • mennyit keresnek, és mennyi pénzt tudnak félretenni. 
  • Miért lett pánikbeteg Balázs, amikor egyeteme mellett az albérletét is ki kellett fizetni, és hogyan oldotta meg a helyzetet?
  • Milyen valós lehetőségeik vannak ma a fiataloknak, hogy lakáshoz jussanak. mekkora törlesztővel jár pl. egy ötvemilliós lakás megvásárlása ötmilliós önrésszel?
#Házon kívül#Videó#ingatlan#lakás#rtl#lakásvásárlás#csok#állami támogatás#hitel#babaváró#lakhatás#család#családalapítás#Gazdaság#ma

Címlapról ajánljuk