Házon kívül

„Szoktam magamnak mondani, hogy mi meghalni jöttünk ide” – mit gondolnak a Karsai-ügyről egy idősotthon lakói?

Keleti AndreaKeleti Andrea

2024. január 21. 15:32

„Két ilyen döntés van az életünkben, a születés meg a halál, egyiket sem mi hozzuk.” Felmérhetetlen, hogy hány és hány beszélgetésben lett téma Karsai Dániel életvégi döntésért folytatott harca, ami egy pillanat alatt robbant be a köztudatba. Nemrég egy idősotthon lakóinak szerveztek beszélgetést a kegyes halálról. Van köztük mélyen hívő és vallástalan, van, aki ide szavaz, van, aki oda – ennek ellenére több ponton is teljes az egyetértés köztük. Tiszta szívükből támogatják Karsai Dánielt. A Házon kívül riportja.

Török Iván pszichológus 86 éves, és aktívan dolgozik. Tanít, online előadásokat tart, publikál. Témái többnyire összefüggenek az időskorral, az öregedéssel, az öregség minőségi megélésével.

A méltóság az ember egyik legfontosabb szükséglete, akármilyen állapotban van. Akármilyen korban van, akármilyen szociális helyzetben van, akármilyen társadalmi réteghez tartozik. A méltóság és az ezzel összefüggő tisztelet talán a legfontosabb. Mindenek fölött való

– osztotta meg gondolatait a pszichológus.

 

Karsai Dániel küzdelme befúrta magát az ő hétköznapjaiba is, és nemcsak szakmai értelemben, hiszen Török Iván néhány év múlva betölti a kilencvenet. Látja a környezetében is, hogy az alkotmányjogász harcával elindult egy társadalmi vita az életről, az életvégi döntésekről és a halálról. A pszichológus úgy véli:

az biztos, hogy nem jó halál a kórház, amiben ma a legtöbb ember meghal. Spanyolfallal körbevéve, idegenek között, miközben a nővér kiabál, hogy egyeske exit. Szóval ez a nem jó halál.

Hogy Karsai Dániel ügye sokféle közösségben téma, azt egy posztja alá írt komment is tanúsítja. Ezt írták: „Ma délelőtt »miniparlament« volt egy pécsi idősotthonban is: a lakók az életvégi döntésekről beszélgettek, meghallgatták egymás véleményét, és megosztották a tapasztalataikat a többiekkel azok, akik az elmúlt hetekben részt vettek életvégi tervezésen.”

Ez adta az ötletet, hogy az életük végéhez közeledőkkel beszélgessünk arról, ők hogyan élik meg ezt a helyzetet, és mit gondolnak az életvégi döntésekről. A zuglói Olajág Otthonok lakói közül néhányan szívesen vállalták, hogy elmondják a véleményüket.

A Házon kívül teljes riportjából, ami a fenti videóra kattintva elérhető, kiderül, hogy az idősotthon lakói mit gondolnak

  • a Karsai-ügyről
  • és az eutanáziáról.
  • Meghoznák-e az életvégi döntést, ha jogukban állna dönteni,
  • és szerintük ez vallási, politikai, vagy erkölcsi kérdés.
#Házon kívül#Videó#karsai dániel#alkotmányjogász#eutanázia#életvégi döntés#idősek otthona#ma#idősek#halál

Címlapról ajánljuk