Házon kívül

„Amit találok, azt eszek, szedtem már tyúkhúrt is” – mindössze 48 kiló volt a havi 25 ezer forintból élő László

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2023. szeptember 27. 6:33

Mátészalka és környéke az ország legszegényebb régiói között van. Sokan szorulnak ott támogatásra, de vannak, akik az államtól és az önkormányzattól sem számíthatnak segítségre. Néhány önkéntes, például a Mátészalkaleaks nevű csoport helyettük is segít. A Házon kívül stábja néhány hete forgatott velük és azokkal, akiket segítenek. Köztük Lászlóval, egy súlyos beteg férfival, aki havi 25 ezer forintból élt. László a forgatás óta meghalt.

A Mátészalkaleaks csoport akkor vált ismertté, amikor egyik aktivistájuk néhány éve csigajelmezben lefutotta a várost Debrecennel összekötő vonatot. Az akkor még főleg közéleti ügyekkel foglalkozó csoport ma már inkább civil segítőként működik, jellemzően anonim módon, vagyis a rászorulók kilétét diszkréten kezelve gyűjtik az adományokat.

Élet havi 25 ezerből

Lintényi Levente, a Mátészalkaleaks alapítója és barátja, Szabó Richárd segíteni mentek a városközpontba. A súlyos tüdődaganatos Deák Lászlót vitték haza, mert autó nélkül a férfi két órát gyalogolna. A csoport közösségi oldalán legutóbb neki kértek segítséget. Nagy szükség volt erre, László ugyanis mindössze 25 ezer forint segélyből élt.

Hát, amit találok, tulajdonképpen azt eszek. Én megeszek mindent. Én már szedtem tyúkhúrtól kezdve sóskát, minden baromficsírát összeszedtem, csináltam ilyen salátákat. Gombát szedek magamnak, vagy szedtem, hogyha volt 

– mesélte László, aki mindössze 48 kilót nyomott, és azt mondta, még az érettségiző öltönye is lóg rajta. 

Levente azt mondja, nagyon sokan segítettek Lászlónak. Az adományokból több heti élelmiszer gyűlt össze, a Mátészalaleaks nevű csoport szerzett neki új gázpalackot, hűtőt pedig Fótról küldtek. Le akarták cserélni a kályháját is, de előbb a kertet akarták rendbe hozni. 

László ugyanis olyan gyenge volt, hogy már a füvet sem tudta levágni, a vizes palackot is csak félig töltve tudta hazavinni. Víz ugyanis nem volt a házában. Amíg nem volt beteg, napszámban dolgozott. A forgatás idején a rokkantsági járadékot intézte, az plusz 20 ezer forintot jelentett volna a férfinak.

A Házon kívül riportere felhívta az önkormányzat illetékesét, van-e még olyan támogatás, ami segíthetett volna Lászlónak addig is, amíg nem kap rokkantsági járadékot. Az ügyintéző azt mondta, László mindent megkap, amit a hivatal ad, vagyis a havi 25 ezer forint mellé a negyedévente járó lakhatási támogatást is, ami hatezer forintot jelent. Az ügyintéző azt mondta, az összeg nem azért ilyen kicsi, mert túl sok lenne az igénylő.

Ennyi van meghatározva a rendeletben 

– tette hozzá.

Lászlóval szeptember elején forgatott a stáb, a férfinak akkor már csupán 500 forintja maradt a hátralévő napokra. Deák László a forgatás óta, a múlt héten elhunyt. A Mátészalkaleaks közösségi oldalán azt írta, az utolsó pár hete szépre sikerült, utolsó napjaiban még jót evett kedvenc ételeiből.

 

  • A riportból kiderül, hogy miért alapították a Mátészalkaleaks nevű csoportot, és mi a véleményük a jelenlegi politikáról, a kormány és az ellenzék tevékenységéről.
  • Megismerhetik Borbála, Erzsébet, Éva és Ferenc történetét is. A közös bennük, hogy mindannyian azt mondják, ha nem kapnának segítséget a Mátészalkaleakstől, már éhen haltak volna.

Hozzászólna?

 

#Házon kívül#Videó#Belföld#mátészalka#Mátészalkaleaks#éhezés#szegénység#ma

Címlapról ajánljuk