Házon kívül

„Biztos azt érzi, hogy cserben hagytam” – sírnak a nevelőszülők Szintia után, aki születése óta velük élt, de 11 nap alatt egy idegen párnak adta őt a rendszer

Keleti AndreaKeleti Andrea

2023. június 7. 6:19

Viktória és Sándor családjához párhetesen került egy kislány, miután édesanyja eldobta őt magától. A nevelőszülők annyira megszerették, hogy örökbe akarták fogadni, de kérelmüket elutasították – a család szerint törvénytelenül. A gyámhatóság helyett a gyermekvédelmi szakszolgálat döntött, a több hónapos kötelező összeszokás helyett pedig pár nap alatt került új szüleihez a gyermek. A nevelőszülők ügyvéd segítségével küzdenek a kislányért, aki nagy űrt hagyott maga után.

Kovács Viktória 40 éves, férjével két saját lányuk van, a 17 éves Sára és a 11 éves Janka. Miskolctól nem messze, az 1800 fős Halmaj településen laknak. Viktória évekig dolgozott gondozóként a baktakéki idősek otthonában, egy családi tragédia miatt döntött úgy, hogy változtat.

„Ápoltam otthon anyukámat, nagymamámat, daganatos betegek voltak. Amikor meghaltak, nagyon üresnek éreztem az életem, volt egy hiányérzetem, hogy valakiről gondoskodjak. Akkor döntöttünk úgy a férjemmel, hogy segítsünk a gyerekeken” – idézte fel.

„Ki kellett volna vizsgálni, hogy mennyire kötődik ez a gyerek hozzánk” – nem értik a nevelőszülők, miért nem fogadhatták örökbe a hároméves Szintiát
Fotó: Házon kívül

Viktória 37 évesen lett nevelőszülő, miután elvégezte a szükséges tanfolyamokat. Több saját gyereket nem szült, miután a második terhessége után komplikációk léptek fel. „Ki kellett venni a méhemet. Vérátömlesztést kaptam, három napig életveszélyben voltam” – osztotta meg.

Rövid időn belül három kislány érkezett családjukba. Két újszülött egyenesen a kórházból és egy 10 hónapos kislány, akit három különböző nevelőszülő már visszaadott arra hivatkozva, hogy nehéz a gondozása.

A lakást, a kilencszemélyes autót mind a gyerekek miatt vásárolták, hogy mindannyian elférjenek. A korábbi otthonuk két saját és három nevelt gyerekkel ugyanis már túl kicsinek bizonyult.

Szintia – akit a kislány személyiségi jogai védelmében hívunk így – az újszülöttosztályról került hozzájuk 2020. március 12-én. Gondozatlan terhesség után, koraszülötten, alig két és fél kilósan hagyta a kórházban a szülőanyja.

Annyira megszerették, hogy örökbe akarták fogadni

A folyamatos gyógytornának, gyógymasszázsnak és odafigyelésnek köszönhetően Szintia behozott minden lemaradást, és 2021 novemberében örökbe fogadhatóvá nyilvánították. A nevelőszülei addigra már annyira megszerették az akkor másfél éves kislányt, hogy azonnal beadták az örökbefogadási kérelmet. 

„Ki kellett volna vizsgálni, hogy mennyire kötődik ez a gyerek hozzánk” – nem értik a nevelőszülők, miért nem fogadhatták örökbe a hároméves Szintiát
Fotó: Házon kívül

Hogy ezután hogyan alakultak az események, arról Viktóriáék csak könnyes szemmel tudnak beszélni.

Először az volt a kifogásuk, hogy nevelőszülő vagyok, ne fogadjak örökbe. Mondtam, hogy ha kell, akkor azonnali hatállyal felállok, és nem leszek nevelőszülő

– kezdte az elején Viktória.

A gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársai egyetlen egyszer mentek el a nevelőszülőkhöz, hogy megnézzék, milyen körülmények között nevelkedik a kislány. Mindent rendben találtak, egy dolgot kivéve: Szintia a nevelőszülei között aludt a nagy ágyban. Viktória azt mondta, próbálták szoktatni a kicsit, hogy egyedül aludjon, de nem sikerült, a kislány félt, nyugtalan volt.

Két éve, 2021 decemberében adták be az örökbefogadási kérelmet, és azóta vártak türelmesen. 

Szintia közben hároméves lett. A család bárkihez fordult az örökbefogadás miatt, azt a választ kapta, hogy nyugodjanak meg, az a jó, ha nem történik semmi. Biztatták őket, hogy sikerülni fog.

Szentesete előtt egy nappal, december 23-án kapták meg a levelet a területi gyermekvédelmi szakszolgálattól, amelyben az állt, hogy egy szakmai csapat megvizsgálta a kérelmüket, és indoklás nélkül elutasította azt.

Hogyha kivizsgálták volna, hogy mennyire kötődik ez a gyerek hozzánk, hogy kiegyensúlyozott volt, normálisan fejlődött... Ki kellett volna vizsgálni, hogy milyen helyen van, és ha még utána sem találnak alkalmasnak minket, akkor valahogy elfogadom. De ez mind kimaradt.

Úgy döntöttek, hogy megküzdenek a kislányért, és idén januárban ügyvédhez fordultak. Dr. Csapó Éva a Házon kívülnek azt mondta: az okiratokba nem nézhetett bele, kereste a gyámhivatalt, az országos szakszolgálatot, a területi igazgatót, de mindenhonnan elutasító választ kapott.

Mit mond a törvény?

A magyar törvényi szabályozás szerint örökbefogadási ügyekben csak és kizárólag a gyámhatóság dönthet. Szintia örökbefogadási kérelmét azonban a gyermekvédelmi szakszolgálat utasította el úgy, hogy erre nincs jogszabályi felhatalmazása.

A nevelőszülők ügyvédje úgy sejti, Viktóriáék kérelme el sem jutott a gyámhatóságig. 

Hogy miért a szakszolgálat döntött egy olyan ügyben, amelyről a gyámhatóságnak kellett volna, egyelőre nem tudni. Csapó Éva feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon a szakszolgálat ellen közfeladati helyzettel való visszaélés és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt.

„Ki kellett volna vizsgálni, hogy mennyire kötődik ez a gyerek hozzánk” – nem értik a nevelőszülők, miért nem fogadhatták örökbe a hároméves Szintiát
Csapó Éva / Fotó: Házon kívül

Hogyha bárki mástól, akár tőlünk, emberektől, akár gazdasági társulásoktól, szervezetektől elvárjuk, hogy a törvényeket betartsák és betartassák, mert különben jönnek a különböző retorziók, akkor egy államigazgatási szerv miért nem tartja be a törvényeket?

– fejezte ki értetlenségét.

A Házon kívül kereste a szakszolgálatot és a gyámügyi hivatalt is az ügyben. Előbbi nem reagált a megkeresésre, utóbbitól pedig azt a választ kaptuk, hogy „a gyámügyi és gyermekvédelmi eljárásban hozott döntés nem nyilvános, így a sajtó részére egyedi gyámhatósági ügyekben tájékoztatás nem adható”.

Miután az ügyvéd feljelentette a szakszolgálatot, szinte azonnal lett jelentkező Szintia örökbefogadására. Amikor riportunk forgott, akkor volt 11 napja, hogy elvitték a kislányt.

Nehéz, minden körülötte forgott. (…) A húsleves volt a kedvence. Azóta a férjemmel sírás nélkül nem tudunk enni, nekifogunk, de inkább abbahagyjuk.

Rövidebb összeszokási idő jutott Szintiának

Az örökbefogadás menete ugyanakkor általában 4-6 hónap Magyarországon, ennek része a több hónapos kötelező összeszokás a gyerek és az örökbe fogadni kívánó szülők között. Szintia esetében csak 11 nap volt az összeszokás: ennyi idő telt el aközött, hogy először látta az idegen házaspárt, és aközött, hogy beültették az autójukba, és elvitték.

„Mindig azt mondta, hogy őt ne vigyék el, ő velünk akar lenni” – idézte fel Sára, a család nagyobbik lánya a napot, amikor elvitték a kislányt az otthonukból.

Akkor reggel már csak az én ölemben volt. Apáékhoz se ment, szerintem haragudott rájuk egy kicsit.

„Ki kellett volna vizsgálni, hogy mennyire kötődik ez a gyerek hozzánk” – nem értik a nevelőszülők, miért nem fogadhatták örökbe a hároméves Szintiát
Janka (11), Sára (17) és édesapjuk, Sándor / Fotó: Házon kívül

Szintia sírt, amikor elvitték, ráadásul Sándor szerint egy ugyanolyan buszt béreltek ki, amilyen nekik is van, és azt mondták a kislánynak, hogy kirándulni viszik. Szerinte ezzel akarták átverni a gyereket.

Biztos azt érzi, hogy cserben hagytam, pedig én lennék a legboldogabb, ha tudnék segíteni rajta

– mondta könnyeivel küszködve Viktória. 

„Ki kellett volna vizsgálni, hogy mennyire kötődik ez a gyerek hozzánk” – nem értik a nevelőszülők, miért nem fogadhatták örökbe a hároméves Szintiát
Fotó: Házon kívül

Azt mondják, ha nem lenne a másik két kislány, akik szintén három éve nevelkednek velük, akkor azonnal felhagynának a nevelőszülőséggel.

Nagyon megvisel, amióta benne vagyunk, ez nagyon fájdalmas

– jegyezte meg Sándor, aki elképzelni sem tudja, hogyan dobhatják el maguktól egyes szülők a saját gyereküket, miközben ő más gyerekéért küzd.

#Házon kívül#Videó#Belföld#nevelőszülők#örökbefogadás#gyámügy#gyermekvédelem#gyámhatóság#ügyvéd#kiskorú veszélyeztetése#ma

Címlapról ajánljuk