Házon kívül

„Nem ér semmit a munkájuk. Csinálják, mert muszáj nekik” – sokakat elkeserített a határszélen az embercsempészek szabadon engedése

Molnár FruzsinaMolnár FruzsinaMoskovics JuditMoskovics Judit

2023. május 31. 11:34

A külföldi embercsempészek szabadon engedéséről szóló kormánydöntésből azután lett igazán ügy, hogy az RTL Híradó bemutatta, mindez hogyan történik. Vagyis, hogy lényegében kiviszik ezeket az embereket a vasútállomásra, aztán mindenki mehet, amerre lát. A Házon kívül stábja körülnézett a határszélen, a kerítés környékén, ahol a helyiek nap mint nap találkoznak embercsempészekkel és menekülőkkel, és beszéltek olyanokkal is, akik úgy érzik, a kormány döntése a munkájukat teszi feleslegessé.

Lévai Renáta, a híradó riportere és operatőr kollegája, Lipi Gergely rejtett kamerával rögzítették, amikor két hete Szombathelyen embercsempészeket engedtek szabadon.

A stáb kora reggel érkezett meg a vasútállomáshoz, leparkoltak és figyeltek. Amikor a visszapillantó tükörben észrevették, hogy feltűnik mögöttük a büntetés-végrehajtás fehér kisbusza, akcióba léptek.


„Először a BV két munkatársa szállt ki a kisbuszból, majd őket követte öt másik férfi. Egy rövid egyeztetés után ketten először átöltöztek, majd mind az öten rágyújtottak. Egyikük a belváros felé indult, négyen bementek a vasútállomásra” – idézte fel a forgatást Lévai Renáta. Hozzátette:

A váróterem akkor épp tele volt kisiskolás gyerekekkel és kísérőikkel. 

Az RTL Híradó riportere azt mondta, hogy „a négy férfi először fel-alá járkált, körülnézett majd táskáikból, szatyraikból papírokat vettek elő és megnézték a menetrendet. Pénz is volt náluk, sorban álltak a büféknél, ételt és italt is vettek.” 

A civileket meglepte az embercsempészek elengedése

Gulyás Gergely egy korábbi Kormányinfón úgy nyilatkozott az esetről, hogy „helyes döntés, hogy nem kívánjuk a magyar adófizetők pénzén fogva tartani azt a több száz embercsempészt, aki ma magyar börtönellátást élvez.”

Kádár András a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke viszont azt mondta, ennél kevés meglepőbb dolgot tudna elképzelni.

Egy olyan kormányról beszélünk, amely büntetőpolitikai szigorral kampányolt, és amelyik azzal kampányolt, hogy a migrációnál veszélyesebb dolog nincsen az országra nézve. Ehhez képest szélnek ereszt 600 vagy 800 olyan embert, akik ennek a folyamatnak a vámszedői, a haszonélvezői, a mozgatói

– tette hozzá.

embercsempészek szabadon engedése rendőrök határkerítés
Kádár András szerint a keresletet az embercsempészésre a kormány embertelen menekültpolitikája hozta létre. 

A kormány áprilisban fogadta el azt a rendeletet, ami szerint a külföldi embercsempészek úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerülhetnek. Ez gyakorlatilag 

azt jelenti, hogy szabadon távozhatnak a börtönből, ha más bűncselekményt nem követtek el. A szabadulás feltétele: 72 órán belül el kell hagyniuk az országot.  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, ő ezt úgy fogja fel, hogy külföldi bűnözőket utasítanak ki az országból.

„És jobb is, hogy ha elhagyják az országot, és jobb is lenne, hogy ha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek” – mondta.

Nem tudni semmit a szabadon engedett embercsempészekről

Ehhez képest még a határig sem kísérik el a szabadon engedett csempészeket. Tehát csak rajtuk múlik, hogy mennek, vagy maradnak, és kockáztatják-e az újabb lebukást, és a börtönt.

Kádár András szerint azonban nem mindenki tud elmenni.

Aki unión kívüli országból jött, nem feltétlenül biztos, hogy haza tud menni. És mondjuk aki Szíriából jön, az hogy megy haza? Akinek nincs úti okmánya, az hogy megy haza? Tehát nagyon sok sebből vérzik ez a dolog

– állítja.

Például maga a reintegrációs őrizet is egészen mást jelent, mint a szélnek eresztés Kádár András szerint. 

Ritkán, de van ilyen kategória, aki például jól viselkedik, és büntetése nagy részét már leülte, kérvényezheti, hogy lábbilinccsel a lábán, otthon, pártfogó felügyelet alatt illeszkedhessen vissza a társadalomba.

A sofőrök a kis halak

Papp Tibor gazdálkodó, 12 kilométerre a szerb határtól, Ruzsán, egy tanyán él, közvetlenül az erdő mellett.  Azt mesélte a Házon kívül stábjának, könnyedén felismeri az embercsempészeket.

Aki benne él, az megismeri. Ha egzotikus a rendszámuk, olyan külföldi országok, akik nem járnak itt soha, onnan már tudni lehet. Ez kicsi falu, ismer mindenki mindenkit.

Tibor háza előtt rendszeresen fordultak meg a csempészek az autóikkal. A férfi azt mondja, volt, hogy ugyanazt az autót többször is látta.

„Mivel nem fogták meg őket, jöttek újra, jöttek újra, minden nap, 24 óránként jött a három autó például” – tette hozzá.

embercsempészek szabadon engedése rendőrök határkerítés
Papp Tibor egyből felismeri az embercsempészeket.

A stábautót is „megfogták”

Valamiért a Házon kívül autója is gyanús lett a helyi rendőröknek. Meg is állították. Azt mondták, ha a földes útról jön ki a kocsi, már mindenképpen ellenőrizniük kell. A stábról is azt hitték, hogy embercsempészek. A rendőrök feladata nem változott. El kell fogniuk a csempészeket.

Arról, hogy szabadon engedik őket, azt mondták „eléggé érdekes” ez a törvényhozatal.

Nem sokkal később a Házon kívül stábja megtudta, hogy az autójuk állítólag ugyanúgy néz ki, mint egy tipikus csempészautó: lesötétített hátsó szélvédő, kombi, aminek nagy a raktere, és hogyha a hátsó üléseket lehajtják, akkor ott nyolc-tíz ember kényelmesen elférne.

Papp Tibor azt is tudja, hogy mennyi a tarifa.  

Egy ember elszállítása a határ innenső oldalán Ausztria másik oldaláig, durván 2500-3000 euró. Kerekítve egymillió forint. Nagy biznisz a csempészeknek, nem a sofőrnek, az egy szerencsétlen bolond. Mindig van alja, akinek el kell végezni a piszkos munkát

 – mondta.

Ezt állítja például az az ügyvéd is, akinek minden harmadik ügyfele embercsempész. Anonimitást kért, mert nem szeretné, ha hátrány érné a véleményéért.  

A sofőrök a kis halak, akik legtöbbször pénzzavarban szenvedő egyének. 

„Olyan emberek, akik a nehéz helyzetből keresnek kiutat, és a szervezők meggyőzik arról őket, hogy tulajdonképpen nem is bűncselekmény, amit elkövetnek, hogyha nem hozzák át a migránsokat a határon, hanem maximum egy szabálysértést kockáztatnak azzal, hogy többen ülnek az autóban, mint ami a KRESZ szerint megengedett” – mondta.

A kormány miatt lehet sok embercsempész

A csempészhálózatok kisebb főnökei nem is csinálnak titkot abból, hogy sofőröket toboroznak. A TikTokon több ilyen videót is találtunk. Kádár András szerint az, hogy ilyen óriási méreteket öltött Magyarországon az embercsempészet, nem független a politikától. Szerinte ugyanis a keresletet az embercsempészésre a kormány embertelen menekültpolitikája hozta létre. 

Magyarországon nem lehet menedéket kérni. És egy ilyen helyezben teljesen természetes, hogy az embercsempészekre fognak hagyatkozni, akik ezekkel az emberekkel rettenetesen bánnak, és óriási összegekre vágják meg őket. Aki eljött ide mondjuk Szíriából, az nem fog a határkerítéstől visszariadni, az be fog szállni abba a kis furgonba huszonötöd magával 

– mondta.

Papp Tibor évek óta két kamerával figyeli a tanyája előtti területet. Az egyik ilyen rögzítette azt a felvételt is tavaly ősszel, hajnalban, amikor két autó állt meg a kerítésétől néhány méterre. Közben az erdőből emberek szaladtak a kocsikhoz. Láthatóan tanácstalanok voltak, de a sofőrök gyorsan eligazították őket, ki hova ülhet. Az egyik autónak a csomagtartója is megtelt.

„A létra a határ menti településeken tulajdonképpen hiánycikké vált”

Orbán Viktor két évvel ezelőtt úgy vélekedett a 270 milliárd forintból felépített kerítésről, hogy „az jó és erős, és nem kell megerősíteni”.  Akik azonban ismernek embercsempészeket, azok mást gondolnak.  

A névtelenül nyilatkozó kirendelt védő szerint a kerítés szinte jelentéktelen már ebben az esetben.

„A létra a határ menti településeken tulajdonképpen hiánycikké vált. Nagyon szervezetten dolgoznak a csempészek, illetve maguk a szervezők is. Itt a hierarchia csúcsán soha nem az embercsempészést végző sofőrök állnak, akiket a magyar hatóságok elkapnak és vád alá helyeznek, hanem minden esetben azok a szervezők, akik a határ túloldalán egyrészt a pénzügyi részét intézik ennek a történetnek, másrészt pedig az operatív működést biztosítják” – mondta.

embercsempészek szabadon engedése rendőrök határkerítés
Sokak szerint a kerítés nem állítja meg a menekülteket, a létra pedig hiánycikk lett a határ menti településeken.

És elég hatékonyak. A Büntetés-végrehajtás adatai szerint embercsempészetért eddig összesen 2636 ember ült magyar börtönben. Az új kormányrendelet alapján 808-an szabadulhatnak, és 703 elítélt már távozott is. Pedig a rendőrség jelenleg is éber a kerítés közelében, a stábot ott is megállították.

 Papp Tibor még sosem látta a kerítést, de véleménye van róla.

A kerítés jó dolog, de csak akkor, ha azt a kerítést meg tudom védeni. Ha azt nem lehet megvédeni, rájöttek, hogy simán lehet jönni. Túl sokan vannak egyszerűen

– mondta.

Ilyen kevés emberrel nem lehet a kerítést védeni

Egy szintén anonimitást kérő egyenruhás is beszélt a Házon kívül stábjának. Ő több éven át szolgált a déli határnál. „Az ember létszámban vannak problémák, a fal egyébként létrával megmászható, nem könnyű megmászni, meg azért időigényes is, de itt azzal van a baj, hogy amikor több százan egy éjszakára rájönnek a kerítésre, tehát azt ilyen kevés emberrel lehetett lefogni.”

Merthogy a menekültek egyszerre sok helyen próbálkoznak átjutni – mondta. Ráadásul vannak úgynevezett elterelő emberek, akik lefoglalják az őröket. De az sem érezheti magát biztonságban, aki átjut.  

embercsempészek szabadon engedése rendőrök határkerítés
A  menekültek egyszerre sok helyen próbálkoznak átjutn a kerítésen.

Ásotthalmon a Házon kívül tanúja volt egy olyan jelenetnek, amikor a rendőrség civil bejelentésre intézkedett. Egy helyi férfi hívta őket, amikor menekülteket látott az út szélén. Megszólította, majd felszólította őket, hogy üljenek le a földre. Szót fogadtak.  

Turcsik Józsefre ezügyben mindig számíthatnak a rendőrök. Már a telefonszámát is ismerik. Rendszeresen jelenti, ha menekültet lát a környéken. Volt, amikor már húszas csoportot is fogott.

Ha lebuknak, akkor a menekülőket elviszik a szerb határra, és visszatoloncolják őket. A csempészeket pedig letartóztatják, és magyar lakcím híján a börtönben várják az ítéletet. Azt a jogerős döntést, ami után rövid időn belül szabadon távozhattak. Őket, most már látjuk – legfeljebb a vasútállomásig kísérik. Ugyanazok, akik korábban rájuk zárták a cella ajtaját, miután a rendőrség gyakran igen kalandosan elkapta őket.  

Egy grúz embercsempész például egészen Budapestig jutott tavaly decemberben. 


A fenti videón látható embercsempész 35 menekültet próbált Nyugat-Európába vinni. Kiderült, hogy egy grúz vezette a lengyel rendszámú furgont, amely – nem mellesleg – 10 autót tört össze menekülés közben.  

Egy másik esetben pedig rá is lőttek a csempészek az üldöző rendőrökre tavaly novemberben.


Ők valószínűleg rács mögött maradnak a lövöldözés, és nem az embercsempészet miatt. 

Sokan úgy érzik, feleslegesen dolgoztak

Kádár András szerint azzal, hogy következmények nélkül szélnek eresztették az embercsempészeket, ugyanazt a tömeget rászabadítják ugyanarra a piacra.

Tehát ezek az emberek valószínűleg vissza fognak menni azokba az országba ahonnan a menedékkérők jönnek, és ugyanez fog történni. Miért ne tennék? Hiszen azt látják, hogy hiába ítélték el őket Magyarországon, rövid úton szélnek is eresztették őket 

– magyarázta.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke úgy értesült, hogy a börtönökben is feszültséget okoz az új kormányrendelet. A magyar embercsempészek igazságtalannak tartják, hogy a külföldiek mehetnek, ők viszont nem. A Büntetés-végrehajtás parancsnoksága szerint „álhír, miszerint a magyar fogvatartottak zúgolódnak a külföldi embercsempészek reintegrációs őrizetbe helyezése miatt.” 

embercsempészek szabadon engedése rendőrök határkerítés
Sokan úgy érzik, az embercsepészek szabadon engedésével feleslegessé vált a munkájuk.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sem lesz gond amiatt, hogy a kiengedett embercsempészek itt maradnak, mert szerinte jól tudják azt, hogy ha újra elkapják őket, akkor visszakerülnek a börtönbe. Ennek ellenére az osztrák kormány már elrendelte a határ szigorított ellenőrzését. A déli határnál viszont sokan érzik úgy, hogy feleslegesen dolgoztak az elmúlt években. Papp Tibor szerint a rendőrök is.

Hát azt elmondhatnám egy szóval, kisípolnák.  A véleményük, hogy így nem ér semmit a munkájuk. Röviden ennyi. És igazuk van. Abszolút igazuk van. Nem ér semmit a munkájuk. Csinálják, mert muszáj nekik, de nem ér semmit.

Így érzi Fődi Tibor volt polgárőr is.  

„Ezek az emberek két-három nap múlva mind itt lesznek az erdőben, meg a határon viszik az embereket újra”  – állította.

Rendőr, ügyész, ügyvéd, tolmács, szakértő, bíró, és még sorolhatnánk azoknak a munkáját, akik részt vesznek egy embercsempész elleni büntetőeljárásban. Kádár András szerint ezek az emberek most mind azt érzik, hogy semmi értelme a munkájuknak.

Ez olyan, mintha ön itt leforgatja ezt az anyagot, beviszi a szerkesztőségbe, és azzal a mozdulattal azt mondják, hogy köszönjük szépen, klassz és törlik.

#Házon kívül#Videó#bűnügy#Baleset-bűnügy#embercsempész#kerítés#határ#rtl#ma

Címlapról ajánljuk