Házon kívül

„Nekem itt befellegzett” – otthonában fogadta stábunkat a köztévé volt riportere, aki prostituáltaknak adott ki lakásokat

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. március 29. 6:38

Berkes Béla, a köztévé volt bűnügyi riportere éveken át lakásokat bérelt szerte az országban, amelyeket napi 12-15 ezer forintért adott tovább prostituáltaknak. A Házon kívülnek azt mondta, nem gondolja, hogy kihasználta volna a lányok helyzetét, sőt, ők kifejezetten előnyt kovácsoltak a vele való együttműködésből – hiszen miért lenne jobb „fagyban, az út szélén, bokorban” végezniük a munkájukat, vetette fel. A stábunknak nyilatkozó prostituált szerint viszont, ha szabályozva lenne a helyzetük, a napi bérlésre kiadott pénz akár maradhatna náluk is. A szexmunkások érdekvédelmével foglalkozó szakember szerint is rossz a törvény, amit a jó összeköttetéssel rendelkező emberek kihasználnak.

A rendőrség szerint az elmúlt két évben legalább 300 prostituált fordult meg azokban a lakásokban, amelyeket az állami televízióban futó Kékfény című műsor korábbi bűnügyi riportere bérelt szerte az országban. Berkes Béla Budapesten, Nyíregyházán, Miskolcon, Cegléden, Esztergomban és Tatabányán bérelt ingatlanokat, volt, ahol többet is.

„Arra ébredtem, nem fél-, hanem gyakorlatilag teljesen részegen, hogy ordítanak a fejem fölött, és a lábamnál fogva kirántottak az ágyból. (…) Kivezettek a nappaliba, megbilincseltek, rám térdepeltek” – mesélte. 

Ült ott egy ismerős arc, csak nem tudtam, honnan ismerem azt a nőt. Utána ugrott be, hogy az ORFK-nak egy szakirányítási vezetője, akivel már nem tudom, hányszor forgattam korábban, és akkor nagyon elszégyelltem magam. Akkor kezdtem el érezni ennek az egésznek a súlyát, hogy egy ilyen bukta ezzel is jár majd

– idézte fel Berkes Béla a Házon kívülnek elfogása pillanatát.

Bordélyház fenntartásával elkövetett prostitúció elősegítésének gyanúja miatt nyomoznak ellene, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Egy hónapot volt letartóztatásban, végül a bíróság azzal a feltétellel engedélyezte, hogy szabadlábon védekezhessen, hogy nem hagyja el Pétervásárt. Berkes Bélával ott, a szülei házában beszélgettünk.

„Kifejezetten előnyt kovácsoltak a velem való együttműködésből” – a köztévé volt bűnügyi riportere nem gondolja, hogy nyerészkedett volna a prostituáltak kiszolgáltatott helyzetén
Fotó: Házon kívül

A cigányteleptől a köztévéig

A Házon kívül stábjának azt mesélte, a város egyik cigánytelepén született, de mivel éles eszű gyerek volt, szülei mindent megtettek, hogy tanulhasson. Kommunikáció szakon diplomázott, majd újságíróként dolgozott a Roma Sajtóközpontban Budapesten. Sorra jelentek meg cikkei a Népszabadságban, a HVG-ben, az Élet és Irodalomban, vezetett rádióműsort, és dolgozott az oktatási minisztériumban uniós projekteken. Egy gyakornoki program után végül az akkor még MTV néven futó köztévé ajánlott neki riporteri állást a Kékfénynél.

Úgy érezte, ott megtalálta a helyét, nagyon inspiráló csapattal dolgozott együtt. 

A Kékfény című műsorban többek között a szexmunkások helyzetéről is forgatott riportot, és úgy készített interjút egyikőjükkel, hogy közben munkaidőn túl már több bérelt lakást adott tovább napi 12-15 ezer forintért prostituáltaknak.

„Nagyon sok értékes embert ismertem meg közöttük. Olyanok, akik tudták, hogy mit csinálnak, mit vállalnak, de semmi másból nem tudnának ennyi pénzt keresni” – fogalmazott. Mint ahogyan Berkes Béla sem tudott volna törvényesen két év alatt, a gyanú szerint több mint 30 millió forintot keresni „főbérlőként” úgy, hogy egyetlen saját tulajdonú lakása sincsen.

Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint ez egy kifejezetten jó üzletágnak bizonyult. Azt mondta, ha nem tiltaná a törvény, hogy prostituáltak lakást béreljenek a munkájukhoz, akkor senki nem húzhatna hasznot azon, hogy helyettük bérel, majd továbbadja nekik.  

Ebből látszik, hogy milyen rossz a törvény, és mennyire kihasználják azok az emberek, akik mondjuk rendelkeznek összeköttetéssel, ismeretséggel, ki tudnak bérelni olcsóbban lakást, hiszen a végeredmény mindig az, hogy a szexmunkás fizeti meg az ő jólétüket

– magyarázta a szakember.

„Nem volt az ekkora nagy biznisz” – vágott vissza Berkes, noha igaz, hogy a „mellékállásával” háromszor-négyszer többet keresett, mint a főállásával. A pénz pedig biztonságot nyújtott a számára.

„Nagyon felszabadító tud lenni akkor, amikor az ember megszokta a szegénységet és csóróságban nő fel. Nagyon jó érzés, hogy be tudsz menni bármelyik étterembe, és nem kell azon aggódnod, hogy ki tudod-e fizetni majd a számlát” – osztotta meg.

„Nem kevesebben, egyre többen lettünk”

A Házon kívülnek a 38 éves Zsófi mutatta meg azt az oldalt, ahol nyilvánosan hirdetik a bérelhető lakásokat. A nő tíz éve dolgozik szexmunkásként, de sosem abban a városban, ahol kislányával él – többek között ezért is kérte, hogy ne legyen felismerhető.  

Egy ilyen hirdetés például így szól:

Székesfehérváron korrekt átlagos állapotú, teljesen berendezett lakásban kiadó szoba csak magyar hölgynek korlátozott számban. Éjszakázás nincs. Magyar férfi a tulaj, akit ez zavar. Roma, piás, kamus, hazudós, drogos, nagyképű, és lelépős, gyógyszeres, idegbeteg hölgyeknek nem én vagyok a megfelelő választás.

Zsófit is ezen az oldalon keresztül találják meg a vendégei, a legtöbb lány itt hirdeti magát. „2160-an vagyunk fenn ezen a hirdető oldalon, naponta 4-6-8 férfi jut egy lányra. Eljutottunk odáig, hogy nem hogy kevesebben lettünk volna, hanem egyre többen” – osztotta meg.

A szexmunkások érdekvédelmével foglalkozó szakember azt mondja, nyáron, a szezonban 4-6 ezer szexmunkás dolgozik itthon, egy időben. 

„Kifejezetten előnyt kovácsoltak a velem való együttműködésből” – a köztévé volt bűnügyi riportere nem gondolja, hogy nyerészkedett volna a prostituáltak kiszolgáltatott helyzetén
Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke / Fotó: Házon kívül

Egy szexmunkásnak átlagosan napi egy és három közötti vendége van. Ha ezt kiszámoljuk, akkor azért ez egy horribilis szám, és az idegenforgalom azért ennyire nem jó a hazánkban

– magyarázta.

„Egy hétvége alatt megkereste az egész havi pedagógusbérét”

Berkes Béla is úgy látja, a megélhetési válság miatt sok nő döntött úgy, hogy így fog pénzt keresni. Azt mondja, sok mindent megosztottak vele a lányok, sokszor pszichológusnak érezte magát.

„Az egyik pesti lakásban nagyon sokáig volt egy olyan bérlőm, aki reggel nyolckor elvitte a gyereket, óvodába, iskolába, bejött négyig dolgozni, négykor felvette a gyereket, hazament, és a férje sem tudta, hogy mivel foglalkozik napközben a felesége.”

Ismerek olyan tanárnőt – sőt, nem is egyet –, aki hétvégente eljárt vidékre dolgozni, azért, hogy még véletlenül se találkozzon valamelyik gyerek apukájával. Azt mondta, hogy egy hétvége, két nap alatt megkereste az egész havi pedagógusbérét

– részletezte Berkes Béla.

Zsófi kislánya 3 éves volt, amikor magukra maradtak. A kislány mellett a vendéglátásba nem mehetett vissza dolgozni, ezért új szakmát tanult. Először gyógymasszőr lett, de az nem indult be. 

A gyerekem kért banánt, és egy banánra nem volt pénzem. Térdre esve sírtam, sose felejtem el. De tudod, van az emberben egy olyan, hogy csak azért is megmutatom, és nem kérek kölcsön, és nem függök senkitől

– avatta be a Házon kívül stábját döntése hátterébe.

„Kifejezetten előnyt kovácsoltak a velem való együttműködésből” – a köztévé volt bűnügyi riportere nem gondolja, hogy nyerészkedett volna a prostituáltak kiszolgáltatott helyzetén
Fotó: Házon kívül

Kislánya nem tudja, mivel foglalkozik, és miért utazik el havonta különböző városokba. Egymás után ugyanis ugyanazokba a városokba nem jár. Azt mondja, a férfiak általában az újra vágynak, ezért a szexmunkások többsége folyamatosan utazik, és egy idő után megtanulják, hogy melyik városokban lehet a legtöbb pénzt keresni.    

Zsófi most egy hét alatt megteremti azt a pénzt, ami az albérletre, és a saját, valamint kislánya étkeztetésére kell. 

Nekem az ad lelki békét és nyugalmat, amikor hazaérek és telerakom a hűtőt. Könnybe lábad a szemem, amikor tudom, hogy mindent meg tudok neki adni

– fogalmazott.

„Nem ártottam vele senkinek”

A napi bérlésre kiadott pénz – ami akár több százezer forint is lehet –, ha létezne megfelelő jogszabály, maradhatna a lányoknál is, ám Berkes Béla nem gondolja, hogy kihasználta volna a prostituáltak kiszolgáltatott helyzetét

„Nem, hogy nem használtam ki az ő helyzetüket, hanem ők kifejezetten előnyt kovácsoltak a velem való együttműködésből. Miért jobb az, hogy ha a lányok ezt a munkát télben, fagyban, az út szélén, bokorban végzik?” – fogalmazott, mire riporterünk felvetette, hogy azért mindezt nem emberbaráti empátiából találta ki, hanem a pénzért.

A pénzről szólt alapvetően, de azt gondolom, mégsem ártottam vele senkinek

– válaszolt.

A szexmunkások érdekvédelmével foglalkozó Földi Ágnes szerint amíg az ország vezetői csak adózási szempontból tartják létezőnek a szexmunkát, addig sokan fognak még nyerészkedni a prostituáltakon.

Sokan azt hiszik, hogy nekünk nincs fogunk, nem tudunk értelmesen beszélni… Pont azok ítélkeznek fölöttünk, akik járnak hozzánk – tehát mihozzánk jár rendőr, ügyvéd, ügyész, politikus. És pont ők?

– vázolta fel a 38 éves Zsófi.

Egyelőre egyetlen politikai oldal sem küzd látványosan azért, hogy változzanak a prostituáltak munkavégzési szabályai. Lakott területen kívüli úgynevezett türelmi zóna sincsen sok, de jogszerűen ott sem nyújthat senki szexuális szolgáltatást. Lakás vagy szoba tehát kell, és amire nagy a kereslet, arra megvan a kínálat is.  

Végül Berkes Béla kitért arra a lányra is, aki bejelentést tett ellene a rendőrségen, neki nem adott lakást. „Ő megadta azt a számot, amiről én intéztem a lakásokat, és onnantól már nem volt nehéz kinyomozni azt, hogy én egyébként ki, mi vagyok. Ha nem ott dolgozok, ahol, akkor nincsen ez a hajcihő” – jegyezte meg stábunknak.

Ha vége lesz a büntetésnek, Németországba tervez menni, ott tud gyári munkát intézni magának. Úgy érzi, Magyarországon már sok lehetősége nem maradt. 

Nekem ez itt befellegzett. (…) Teljesen összeomlott az életem.

– zárta az interjút Berkes Béla.

#Házon kívül#Videó#Baleset-bűnügy#berkes béla#prostitúció#prostituált#bordélyház#nyomozás#szexmunkás#ma

Címlapról ajánljuk