Házon kívül

Jakab Péter nem ért rá, Tilki Attila ránk tette a telefont – azért volt két vidéki képviselő, aki megmutatta budapesti, közpénzből bérelt lakását

Moskovics JuditMoskovics Judit

2023. február 8. 8:12

Több országgyűlési képviselőnek is Budapest egyik legdrágább kerületében bérelnek lakást. Nem szűkmarkú az Országgyűlés Hivatala: 460 ezer forintot is hajlandó kifizetni érte havonta az adófizetők pénzéből. Ez még annak is jár, aki amúgy fél órányi autóútra lakik a fővárostól. Emellett bérelhetnek még irodákat, akár hármat is, és a benzint is állja az állam. A Házon kívül arra kért több képviselőt, mutassa meg, hol húzza meg magát, ha Pesten jár. Nem sokan vállalták.

Két vidéki országgyűlési képviselő: a független Hadházy Ákos és a párbeszédes Berki Sándor beengedte a Házon kívül stábját budapesti otthonába, azaz abba a lakásba, amelyet az Országgyűlés Hivatala bérel nekik. A hivatal ezzel a juttatással nagyjából minden harmadik parlamenti képviselő munkáját könnyíti.

A Parlamenttől néhány percre, a Honvédelmi Minisztériummal átellenben, Budapest legszűkebb Belvárosában van Hadházy Ákos közpénzen bérelt „szolgálati lakása”. 53 négyzetméter, nappali-konyha, hálószoba, vendégszoba. 

Havonta pontosan 326 ezer forintba kerül rezsivel együtt.

Hadházy Ákos két hónapja bérli a lakást, Kövér László ugyanis sokáig nem engedte neki az eskütételt, és csak az után köthetett szerződést.

képviselők albérlete hadházy ákos berki sándor
Hadházy Ákos bérelt lakása 326 ezer forintba kerül rezsivel együtt. Fotó: RTL Házon kívül

 

A független képviselő egyébként Szekszárdon él. Az előző parlamenti ciklusban is ebben a lakásban lakott, tavaly májusig, majd fél évre, az eskütételéig ki kellett költöznie. Tavaly ugyanezért a lakásért még 282 ezer forintot fizetett az Országgyűlés, decemberre azonban árat emelt a tulajdonos, így most 44 ezer forinttal drágábban, 326 ezer forintért adja ki. A vidéki képviselők lakhatási támogatása jelentősen megemelkedett az elmúlt 6 évben.

Hadházy Ákos azt mondja, kérte, hogy nézzenek meg más alternatívákat is, de máshol sem volt sokkal olcsóbb, ő pedig megbízott az Országgyűlés Hivatalának értékbecslésében.

Amiatt éltem ezzel a lehetőséggel, hogy volt olyan eset, amikor tényleg nagyon későn értünk haza, és ott volt néhány balesetveszélyesebb szituáció is 

– mondja a képviselő.

A vidéki képviselőknek két lehetőségük van: szállodai szoba vagy lakásbérlés. Hadházy Ákos véleménye szerint a szállodai szobáknak sem lenne sokkal kedvezőbb az áruk.

A fizetésükön túl számos egyéb juttatást is kapnak a képviselők. Havi 921 ezer forintért bérelhetnek irodát vagy irodákat, bruttó 2 millió 600 ezer forintért alkalmazhatnak munkatársakat, és 65 ezer forintért telefonálhatnak. A vidékiek benzinköltségeit is állja az Országgyűlés Hivatala. 

képviselők albérlete hadházy ákos berki sándor

Hadházy Ákos is bérel irodát Pesten. Szerinte nem túlzás, hogy van egy lakása, egy zuglói irodája és még egy irodája az Országgyűlés Hivatalában. Ő úgy látja:

Azért merülhet fel ez a kérdés, hogy erre szükség van-e, vagy nincs, mert jelen pillanatban maga az országgyűlési munka egy színjáték.

Még akkor is –  állítja –, ha ő maga komolyan veszi feladatát. Szerinte ő keresi a legkevesebbet a Parlamentben, mert nem vállalt semmilyen, plusz pénzzel járó tisztséget, így csak az alapfizetését kapja, bruttó 1 millió 400 ezer forintot. Külön irodája is májustól van, a kollégái beszélték rá, hogy igényelje ő is – mondja.

A bérelt iroda Pesten, a Városliget tövében, egy régi bérházban van. 59 négyzetméter, ami rezsivel együtt 320 ezer forintjába kerül az adófizetőknek. Ez jóval kevesebb, mint az irodabérlésre rendelkezésre álló 920 ezer forint, de Hadházy Ákos azt mondja, hogy a különbözetet elköltheti egyéb dolgokra, nyomdai, szállítási vagy jogi költségekre. És ha berendezik, akkor egy kollégája mindennap itt lesz.

Egy konyha, egy tárgyaló és egy kisszoba, benne egy kis heverővel, amihez a képviselő egy személyes történetet is megosztott.

Amikor 14 éves voltam, édesapám bevitt a képviselői irodaházba. Kádár titkárságát mutatták meg, és annak a végében volt egy kis szoba, amelyben volt egy ilyen kis heverő is. Nem mondom, hogy elirigyeltem, de tanultam tőle, mert ott elmagyarázta a képviselő, hogy Kádár minden nap fél órát pihent, mert azt mondta, hogy az kell.

Van, aki azért nem éri be egy ekkora irodával. Tessely Zoltán fideszes képviselőnek például egy háromszor ekkora irodát bérel az országgyűlés Bicskén. 179 négyzetméter, és havonta, rezsivel együtt 538 ezer forintjába kerül az adófizetőknek. De a Budapesttől 50 kilométerre, Csabdiban élő képviselő Budapesten sem szeret kis lakásban „megaludni”. Egy 92 négyzetméteres lakást bérel neki az Országgyűlés Hivatala 460 740 forintért, vagyis az erre jutó keret maximumáért. Annak idején ő mutatta meg a Házon kívülben a felcsúti kisvasutat mint a környék fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. Abban bíztunk, hogy szolgálati lakását és irodáját is szívesen megmutatná, de hiába kerestük többször is telefonon.

Berki Sándor, a Párbeszéd salgótarjáni képviselője viszont igent mondott. A legszűkebb Belvárosban van bérelt lakása, de a képviselő állítja, neki nem ez volt a fontos, hanem hogy közel legyen a munkahelyéhez, a Kossuth térhez, ahol Berki képviselő az első ciklusát kezdte tavaly tavasszal.

képviselők albérlete hadházy ákos berki sándor
Berki Sándor. Fotó: RTL Házon kívül

Miután nem volt tisztában a pesti lakáspiaccal, az Országgyűlés Hivatalának bérelhetőlakás-katalógusából választotta ki azt a közel 60 négyzetméteres lakást, ahol az elmúlt 9 évben mindig valamelyik képvelő lakott.

Konyha, fürdőszoba és egy nagy nappali, galériával. 401 ezer forintba kerül rezsivel együtt.

„Nem tudom, hogy itt, Budapesten mi a drága, vagy mi az olcsó” – fogalmaz a politikus. Az azonban biztos – mondja –, hogy ez a lakás legalább négyszer annyit érhet, mint a hasonló nagyságú panellakásuk Salgótarjánban. 

Nekem otthon egy 57 négyzetméteres panelem van. Több mint 20 évet dolgoztam azért a lakásért, ami nem tudom, hogy ennek a lakásnak éri-e a negyedét.

Csodálkozott is, amikor bekerült a Parlamentbe, hogy 460 ezer forint áll a rendelkezésére havonta budapesti lakásbérlésre. Berki Sándor ezt luxusnak tartja.

Irodát is bérel, 921 ezer forintból havonta hármat is. Egyet Budapesten, ami gyakorlatilag a párt irodája, egyet Salgótarjánban, egyet pedig Balassagyarmaton. Irodáit állítása szerint használhatja bármelyik helyi ellenzéki politikus vagy civil aktivista, és mindennap nyitva vannak.

Az irodahalmozás egyáltalán nem ritka. Gurmai Zita, vidéki MSZP-s politikus is így bérel irodákat választókörzetében, van neki Tatabányán, Komáromban és Dorogon is. Azt mondta, hogy később szívesen megmutatja mind a hármat, de az elmúlt héten erre nem ért rá.

képviselők albérlete hadházy ákos berki sándor
Gurmai Zita is három irodát bérel. Fotó: RTL Házon kívül

 

Ahogyan Jakab Péter, a Jobbik volt elnöke sem tudott most időt szakítani arra, hogy megmutassa, milyen lakást bérel neki Budapesten az Országgyűlés. Nem titok, hogy egy budai panelben bérelnek neki egy 64 négyzetméteres lakást havi 266 ezer forintért, rezsivel együtt. Az állami média tavaly többször is foglalkozott a lakással, lefotózták, amikor Jakab Péter egyik este együtt ment oda a kabinetfőnökével, Molnár Enikővel, és azt is, amikor reggel együtt távoztak, majd azzal gyanúsították meg, hogy valójában nem is használja a számára közpénzen bérelt lakást. 

Jakab Péter az ezek miatt indult helyreigazítási pereket megnyerte. A lakást szívesen megmutatná, üzente kolleganőjével, de a tulajdonos nem engedi. 

Később szívesen mesél róla, azonban most elfoglalt. Új pártját, a Nép Pártján Mozgalmat építi vidéken.

Apáti Istvánt, a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjét is kerestük, hátha ráérne megmutatni, milyen az az 57 négyzetméteres pesti lakás, amelyet a hivatal rezsivel együtt 415 ezer forintért bérel neki. De többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült telefonon elérni, és hivatalos címére írt levelünkre sem válaszolt. 

Tilki Attilát, a Fidesz szabolcsi elnökét legalább telefonon sikerült elérni. 

képviselők albérlete hadházy ákos berki sándor
Tilki Attilának egy 67 négyzetméteres lakást bérel a hivatal, 460 ezer forintért havonta. Fotó: RTL Házon kívül

 

Ő is azok közé tartozik, akik a teljes lakásbérlési keretet kihasználják. Egy 67 négyzetméteres lakást bérel neki a hivatal, rezsivel együtt 460 ezer forintért havonta. Annyit szerettünk volna tudni, hogy mikor érne rá megmutatni. Kérdésünkre, hogy megmutatná-e nekünk a bérelt lakását, azt válaszolta, hogy éppen temetésről jött. Amikor pedig arról érdeklődtünk, hogy mikor kereshetjük alkalmas időpontban, letette a telefont. 

 

 

#Házon kívül#Videó#Belföld#lakás#albérlet#berki sándor#hadházy ákos#ma#jakab péter#Gurmai Zita#tilki attila

Címlapról ajánljuk