Házon kívül

„Nagyon félünk ettől a téltől” – nem tudják kifizetni a hatósági áras tűzifát, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá

Molnár FruzsinaMolnár Fruzsina

2022. október 19. 19:58

Az olcsónak nevezett hatósági áras tűzifa néha kifejezetten drága. A legrászorultabbak számára a szállítással együtt megfizethetetlen, aki meg vásárolna, van, hogy csak tavasszal jut hozzá. Sokan pedig olyan fát kaphatnak, ami idén alkalmatlan a fűtésre. A Házon kívül megmutatta, hogy bár a kormány büszkélkedik a hatósági áras tűzifával, az ördög most is a részletekben rejlik.

Elsőként a Nógrád megyei Nagylócon járt a Házon kívül stábja. Botos Géza fogadott, hogy megmutassa, mennyi tűzifájuk van télre. Az önkormányzattól kapnak majd szociális tűzifát, de a nyolctagú családnak ez nem fog sokáig tartani a télen. Már most spórolnak: estére kicsit begyújtanak, aztán reggel hideg házban ébrednek.

Nagy István agrárminiszter szeptember közepén jelentette be, hogy a hatósági áras tűzifaprogram keretében háztartásonként 10 erdei köbméter tűzifa igényelhető. A jobb fűtőértékű keményfáért 30 ezer, a lágyért 19 ezer forintot kell fizetni köbméterenként.

„Nagyon félünk ettől a téltől” – nem tudják kifizetni a hatósági áras tűzifát azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá
Fotó: Házon kívül

Botos Géza telefonon érdeklődött az erdészet munkatársánál a lehetőségekről. Arról tájékoztatták, hogy miután regisztrálják az igényét, értesíteni fogják, amikor meglesz a tűzifa, és a befizetés után 30 napja lesz arra, hogy elszállítsa a fát a megadott rakodóról, a fuvarról neki kell gondoskodnia. Végül úgy döntött, két köbmétert igényel, annyit talán ki tud fizetni. 

Az a helyzet, hogy még nem tudom, mi lesz. Nagyon rossz telünk lesz, nagyon félünk tőle

– mondta a férfi láthatóan megviselve.

Egyetlen szobában húzzák ki a telet

A néhány utcával arrébb lakó Oláh Csilla sincs jobb helyzetben. Bérlik a házat, amelynek egyetlen szobájában fogják kihúzni a telet, mert annyi fájuk nem lesz, hogy mindenhol be tudjanak fűteni. A fürdőszobát csak mosókonyhaként használják, a bojler rossz, a gyerekeket a szobában fürdeti.

„Nagyon félünk ettől a téltől” – nem tudják kifizetni a hatósági áras tűzifát azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá
Fotó: Házon kívül

Közmunkásként havi százezer forintot keres, férje, Zoltán rokkantnyugdíja 47 ezer forint, épp annyi, amennyit a házért fizetnek. A családnak ebből alig futja valamire, már gázpalackot sem tudnak venni, a kályhán főz. 

A hatósági áras tűzifát nem tudják megvenni, így nem tudják még, mivel fognak ezen a télen fűteni.

Az albérlet miatt a család sok szociális juttatásra eleve nem jogosult, a polgármesteri hivatal mégis próbál nekik segíteni. Az államival ugyanis sokra nem mennek Zoltán sógora szerint. „Úgy hallottam, hogy 19 ezer forint egy köbméter fa. Na most az nem segítség, hogyha ők elmennek érte, kiszedik maguknak, és haza hozatják fuvarral, mert ugyanannyiért itthon is meg tudják venni” – magyarázta.

Ha kapnak is, sok fa nedves, nem lehet velük fűteni

A hatósági áras tűzifával azonban nem csak az a probléma, hogy a legrászorultabbaknak gyakorlatilag megfizethetetlen. Akik meg tudnák venni, azok sem számíthatnak arra, hogy az idei télen már ezzel fűthetnek. Erről több erdészet munkatársa is beszélt, amikor találomra felhívtunk közülük néhányat.

Ezzel a frissen kitermelt fával nem is tudna idén fűteni, ez még nedves, nem kiszáradt fa, alkalmatlan a fűtésre

– mondta egyikük. Egy másik erdészetnél arról beszéltek, hogy az egyszerre kiadható mennyiséget is korlátozták, mert ezt a felsőbb utasítást kapták.

Tavaszra éppen megjön

A Pomázon élő Megyesi Máriának alig maradt fája az idei télre, talán október végéig lesz csak elég. A fakereskedőknél hiába próbált idén nyáron vásárolni, nem tudott. Négy telefonjába került, hogy megtudja, személyesen kell regisztrálnia Pilisszentkereszten a tüzelőért, nem lehet sem telefonon, sem e-mailben fát rendelni.

„Nagyon félünk ettől a téltől” – nem tudják kifizetni a hatósági áras tűzifát azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá
Fotó: Házon kívül

Elkísértük a pilisszentkereszti regisztrációs pontra, ahol szembejött velünk a magyar valóság. 

Az erdészet ügyfélszolgálatánál azt mondták, várólistán 1220-an vannak előtte, és ha most igényelnek tűzifát, azt csak jövőre, február körül tudnák szállítani, addig pedig nem tudja, mivel fog fűteni. 

Az ügyintéző felhívta arra is a figyelmet, hogy köbméterenként nagyjából 10 ezer forint fuvardíjat is számolni kell. Megyesi Mária ezt sokallta, és egy gyors fejszámolás után arra jutott, hogy mindent egybevéve az olcsónak nevezett tűzifa kifejezetten drága.

Háromméteres rönkökkel nem tud mit kezdeni ez az idős asszony

A hatósági áras tűzifa nagyon jól jönne a szintén Pomázon élő Elek Ilonának is. A tavalyról megmaradt fája egy hónapra sem lesz már elég. Azt mesélte, amikor jött az értesítés a hatósági áras tűzifáról, nagyon megörült, de öröme csak addig tartott, amíg meg nem tudta, hogy a fát több méteres rönkökben, magának kell elszállítani az erdőből.

„Nagyon félünk ettől a téltől” – nem tudják kifizetni a hatósági áras tűzifát azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá
Fotó: Házon kívül

Ha még talál is olyat, aki beviszi a fákat az udvarra, onnan nem tudja egyedül megoldani. „Az egyméteresekkel még elbírnék, de a háromméteres még két embernek is nehéz” – panaszkodott az asszony. 

Az erdészetet is felhívta az ügyben, és megbizonyosodott róla, hogy csak háromméteres, hosszú ágú tűzifát tudnak biztosítani. Arra hivatkoztak, hogy nincs kapacitásuk arra, hogy összevágják.

Az asszony egy közösségi oldalon a térség fideszes országgyűlési képviselőjét is megkereste. Választ is kapott, nyilvános hozzászólásban: Vitályos Eszter szerint a többség kérte, hogy többméteres törzseket kaphasson.

Én nem értem ezt az egészet, ez olyan dolog, mint Mátyás király ajándéka. A szegény lány viszi a madarat ajándékba, odavitte, elengedte. Nem mondhatta a király, hogy nem kapott ajándékot – kapott. Hát ez pontosan olyan. Most hozták hamarjában ezt a rendelkezést, összekapkodták, nem gondolták végig, ezt hogyan lehet kivitelezni

– fejtette ki Elek Ilona.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hiányról szóló hírekre először úgy reagált, hogy lényegében csak egy helyen, a Pilisi Parkerdőnél van probléma. Három nappal később már elismerte: nem a tervek szerint megy minden a hatósági áras tüzelővel. A szeptember végi kormányinfón azt mondta: az a fontos, hogy november közepéig-végéig mindenki jusson hozzá a tűzifához.

#Házon kívül#Videó#Belföld#tűzifa#hatósági áras#tüzelő#fűtés#tél#erdészet#ma#szegénység

Címlapról ajánljuk