Házon kívül

„Nincs, amiről le tudnánk mondani” – minden pluszpénzt elvisznek az áremelések

rtl.hurtl.hu

2022. május 18. 7:11

Mennyit segít a minimálbér-emelés, a nyugdíjprémium vagy az adó-visszatérítés, ha brutálisan elszabadulnak az árak? A műkörmös családanya, a kazánfűtő és a vidám nyugdíjasok is ugyanarra panaszkodnak a Házon kívül riportjában.

Három embert, három különböző élethelyzetet mutat be a Házon kívül riportja. Mindannyian kaptak valamilyen állami juttatást az elmúlt hónapokban.

  • Hauer Judit és a barátnői nyugdíjasként megkapták év végén a 80 ezer forint nyugdíjprémiumot, idén a 13. havi nyugdíjat és az 5 százalékos emelést.
  • Bognár András kazánfűtő minimálbére 28 ezer forinttal emelkedett idén, 173 ezer forintot kap kézhez.
  • Pesti Nikolett budapesti műkörmös egy 12 éves kislány anyukája, 125 ezer forint adó-visszatérítést kapott.

Nikolett szavaiból azonban az derül ki: nem élnek jobban. Többe kerül az anyag, amit meg kell venni a munkájához, ezért árat emelt, a vendégek viszont az áremelés miatt ritkábban járnak hozzá. Többe kerül a felvágott, amit a kislányának vesz. A férje zöldséges, a nagybani piacon egyik napról a másikra lőnek ki az árak, amit alig lehet követni. Futárkodni is elment, hogy megéljenek. Az adó-visszatérítésük elment a napi kiadásokra.

Panaszkodni szerintem nem jó, kaptuk, köszönjük, én örültem neki, de ebből olyan nagyon nagy dolgot nem lehet csinálni

– mondta Nikolett. Szerinte egy év alatt 50 százalékkal biztosan nőttek a kiadásaik, ráadásul albérletben élnek, ott is számítanak egy nagyobb emelésre.

András azt mondta: eleinte megérezte a béremelést, azután ahogy emelkedtek az árak, „elsorvadt”, elvitte az infláció. Több mint húsz éve munka után tovább dolgozik takarítóként és kertészként. Felesége, ha akarna, sem tudna többet dolgozni, miután hazamegy a csemegepult mögül. Mégsem költenek luxusra.

Nem iszunk, nem dohányzunk, ritkán járunk el színházba, nincs, amiről le tudnánk mondani

– magyarázta a férfi.

Jutka, Marica és Margit barátnők, a VIII. kerületi Mozgó Protkók nyugdíjas csoport tagjai. Csak mosolyognak, amikor a Házon kívül riportere az elmúlt hónapok nyugdíjasoknak adott juttatásait említi.

Boldog voltam, hogy kaptam pénzt. Legalább az elmaradt csekkeket ki tudtam fizetni, abból sem mindet, úgyhogy nagyon szolidan élünk

– mondta Jutka. A 80 ezer forint Maricáéknál is rég elfogyott.

Egyáltalán nem élünk jobban! Sőt, rosszabbul élünk. Olyan áremelkedések voltak – nem az 5 százalék, meg a 10 százalék, amit mondanak a tévében! Bemegyek a közértbe, a 400 forintos tészta most 650 forint

– magyarázta. Margit pedig azt mondta: számított áremelkedésre, de arra nem, hogy a kenyér 500 forintról 800-ra drágul.

Jutka szerint már eddig is jellemző volt sok nyugdíjas esetében a minőségi éhezés, most pedig már mennyiségi éhezés van.

Kisnyugdíjasok között vagyok, látom a környezetemben, hogy sorra adják le az egészséges táplálkozást, ami olcsó, azt veszik

– mondta. Jutka férjével együtt 170 ezer forintból, Margit és Marica 140-140 ezer forintból él egy hónapban. Dolgoznak nyugdíj mellett is, gyerekekre vigyáznak, idős néninek vásárolnak. Marica is időseket ápol, pedig nem így képzelte el nyugdíjas éveit.

Azt gondoltam, hogy milyen jó lesz: jövök-megyek, imádom a vizet, nyaralgatok. Hát nem úgy lett.

Ennek ellenére rengeteget nevetnek, főleg amikor a színpadon vannak.

Mondják nekem, hogy Judit, elfeledkeztem a gondomról, bajomról, elfelejtettem, hogy a gyerekem külföldön van, elfelejtettem, hogy nem tudom befizetni a számlámat, a gyógyszeremet nem tudom kiváltani, annyira jók vagytok! És nekünk ez a mindenünk

– mondta Jutka.

A KSH 21 éve nem mért akkora áremelkedést, mint áprilisban: csak az élelmiszerek 16 százalékkal többe kerülnek, mint tavaly ilyenkor. A jegybank alelnöke szerint elhúzódó inflációra kell számítani.

A Házon kívül riportját az alábbi videóban nézhetik meg.

#Házon kívül#áremelés#infláció#adóvisszatérítés#nyugdíj#minimálbér

Címlapról ajánljuk