Gazdaság

Drágulhat az alma, durván visszaesett a termelés

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 10:33

Idén mintegy 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be, mint tavaly, ami az árakon is meglátszódhat majd.

 

A becslések szerint idén mintegy 150 ezer tonnával kevesebb almát takaríthatnak be, mint tavaly – írja a Népszava a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) összefoglalója alapján.

Az étkezési minőségű alma mennyisége a várakozások szerint 90-100 ezer tonna körül alakul, míg ipari almából 220-240 ezer tonnányi szedhetnek. A lap szerint a termés a belföldi fogyasztást sem fedezi majd, miután az étkezési alma igénye 110 ezer tonnára, míg az feldolgozói kapacitás 400 ezer tonnára tehető.

A léalma nettó felvásárlási ára a napokban kilogrammonként 75-80 forint között mozog, ami a tavalyi közel duplája. Az étkezési alma esetében pedig 25-35 százalékos termelőiár-növekedés várható.

Azt írják, a gyengébb idei termés több okra vezethető vissza. Egyrészt a tavalyi szüret viszonylag jó volt: a fák terheltebbek voltak, ami a rosszabb kondíciójú ültetvényekben idén egy eleve gyengébb virágzásban és termésben ütött vissza. Másrészt az időjárás, főleg a nyári aszályok állnak a háttérben.

A lap megjegyzi, az Európai Unióban is gyengébb a termés az átlagosnál: tervezett 11,5 millió tonna helyett várhatóan alig 10,2 millió tonna jön össze, a feszített piac uniós szinten a felvásárlási árak további alakulására is hatással lesz. Szilva- és őszibarackfronton viszont jobb a helyzet, a fagykárok elkerülték ezeket a gyümölcsösöket. Az adatok szerint a szilva ára fajtáktól függően kilogrammonként 350-420 forint volt a napokban, míg egy éve ilyenkor 350-380 forintos árak voltak a jellemzőek.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#alma#termés#drágulás#gyümölcs#Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Címlapról ajánljuk