Gazdaság

Donald Trump szerelmet vallott a kriptovalutának

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 8:31

Donald Trump pár éve még „átverésnek” és „csalásnak” nevezte a bitcoint, most már imádja, és a „bolygó kriptofővárosává” akarja tenni az Egyesült Államokat. Nemzeti bitcointartalékot is akar képezni.

Beszédet mondott Donald Trump republikánus elnökjelölt a legnagyobb éves bitcoin konferencián az amerikai Nashville városában, amiben teljes támogatásáról biztosította a kriptovaluta-ipart. A volt amerikai elnök közölte, hogy a „bolygó kriptofővárosává” akarja tenni az Egyesült Államokat, stratégiai bitcointartalék létrehozását ígérte, valamint azt, hogy kirúgja az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) elnökét, aki a kriptovaluta-kereskedelem megregulázásába kezdett.

Donald Trump pár éve még ellenezte a kriptovalutát. 2019-ben „légből kapottnak” nevezte a bitcoint, két évre rá pedig „átverésnek”, amit „nem szeret”, mert „a dollárral versenyez”. Idén azonban már pozitívan nyilatkozott a kriptovalutáról, és elnökválasztási kampánya is elkezdett kriptovalutás adományokat fogadni.

A szombati kriptokonferencián Donald Trump kijelentette, hogy „kripto-szuperhatalommá” akarja tenni az Egyesült Államokat, és megválasztása esetén „véget ér Joe Biden és Kamala Harris kriptoellenes keresztes háborúja”. Hozzátette, hogy a „kriptoellenes támadások” csak egy részét jelentik annak a sok rémtettnek, amit „a baloldali fasiszták hajtanak végre”, akik „az államot fegyverként használják bármi ellen, ami a hatalmukat fenyegeti”.

Donald Trump egy nappal azután lépett fel a konferencián, hogy ott felszólalt Robert F. Kennedy Jr. független elnökjelölt, aki leginkább a republikánus elnökjelölttől von el szavazókat, és ezzel veszélyezteti Trump elnökválasztási győzelmét. Trump a résztvevőkkel közölte, hogy a „Biden-Harris kormány” kriptoelnyomása rossz az országnak, és arra figyelmeztetett, hogy „ha megnyerik a választást, ti mindannyian el fogtok tűnni”. Trump azt ígérte, kegyetlenek lesznek.

Trump közölte, elnöki kegyelemben fogja részesíteni a Silk Road nevű drogkereskedő oldal életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt vezetőjét, aki a kriptovaluta-hívők egyik ikonja. Ross Ulbrichtot nyolc, túladagolásban meghalt ember halála miatt ítélték el.

Amikor a közönség ujjongásba kezdett arra az ígéretre, hogy kirúgja a SEC vezetőjét, Trump közölte, hogy „nem tudtam, hogy ennyire népszerűtlen”, és gyorsan újra megismételte kijelentését.

Évek óta hódít a Bitcoin, de még mindig nagyon sok a csaló

Pinke Attila kriptopiaci szakértő áprilisban a Reggeliben arról beszélt, hogy gombamód szaporodnak a kriptovaluták a piacon, de mivel a befektetés nagyon új forma, ezért sokan még nem ismerik, ezt kihasználva pedig vannak olyanok, akik azon ügyködnek, hogy becsapják a befektetni készülőket:


Nyitókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt beszédet mond a Bitcoin 2024 konferencián, az amerikai Nashville városában, 2024. július 27-én. Fotó: REUTERS/Kevin Wurm

#Gazdaság#bitcoin#kripto#kriptovaluta#donald trump#amerikai elnökválasztás 2024#egyesült államok

Címlapról ajánljuk