Gazdaság

Tiborcz Istvánhoz köthető cégtől kap fizetést az Orlen olajtársaság Budapesten luxusmenedékre lelő volt vezére

rtl.hurtl.hu

2024. július 19. 13:00

A lengyel Orlen korábbi vezérigazgatója, a nemrég EP-képviselőnek választott Daniel Obajtek vagyonbevallása szerint Orbán Viktor vejéhez köthető cégtől kap fizetést.

A lengyel olajtársaság Budapesten rejtőzködő egykori vezetője vagyonbevallása szerint Orbán Viktor vejéhez és a miniszterelnök körének más tagjaihoz köthető érdekeltségeiből rendszeres jövedelemhez jut – írja a lengyel Wiadomości cikke alapján a Telex.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt a VSquare tényfeltáró cikke alapján, Budapesten él Daniel Obajtek, a lengyel Orlen volt vezetője, akit hazájában nagyon szeretnének elérni a hatóságok. Daniel Obajteket nem gyanúsítják semmivel, de a lengyel ügyészség tanúként szeretné meghallgatni, amiért vezetése idején óriási veszteséget halmozott fel a lengyel állami olajvállalat. Ezen kívül vizsgálódnak egy finomító 30 százalékos tulajdonrészének eladása, valamint egy gyanús átutalás miatt is.

A lengyel hatóságok hosszú ideje nem érik el Daniel Obajteket, nem találják lakcímén, így pedig meghallgatni sem tudják őt. Az excégvezér azt állítja, nem rejtőzködik, közösségi oldalán ugyanakkor több olyan kép és videó is megjelent, amelyek alapján a Vsquare szerint egyértelműen egy Andrássy úti penthouse lakásban él. A Vsquare arra jutott nyomozása során, hogy az épület tulajdonosai szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor kormányával, sőt üzleti kapcsolat fűzi őket a magyar miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is.

Obajtek a legutóbbi lengyel választásokat elbukó Jog és Igazságosság (PiS) színeiben elindult az európai parlamenti választáson, és mandátumot is szerzett. Ez azt jelenti, hogy mentelmi jogban részesül, így öt évig biztosan nem kell elszámoltatástól tartania. Obajtek korábban tagadta, hogy azért akar az ellenzékbe szorult PiS uniós képviselőjévé válni, hogy mentelmi joga legyen. Obajtek ugyanakkor EP-képviselőként vagyonbevallást kellett készítenie. A lap szemléje szerint ebből az derül ki, hogy 

havi 15 ezer euróhoz – csaknem 6 millió forinthoz – jut a kormányközeli Bayer Construct révén. Mint írják, ez az összeg jelentősen meghaladja az EP-képviselőknek járó nagyjából 10 ezer eurós javadalmazást.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Daniel Obajteket, a lengyel PKN Orlen igazgatótanácsának elnökét a Karmelita kolostorban 2022. február 16-án – Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Gazdaság#orbán viktor#orlen#daniel obajtek#tiborcz istván#fizetés#európai parlament#mentelmi jog#vagyonbevallás#bayer construct zrt.

Címlapról ajánljuk