EUEurópa

Bejutott az Európai Parlamentbe a Budapesten luxusmenedékre lelő lengyel PiS-politikus

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 10. 14:15

A lengyel Orlen korábbi vezérigazgatója, Daniel Obajtek az Európai Parlament tagjaként mentelmi jogban részesül, így öt évig biztosan nem kell elszámoltatástól tartania.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt a VSquare tényfeltáró cikke alapján, Budapesten él Daniel Obajtek, a lengyel Orlen volt vezetője, akit hazájában nagyon szeretnék elérni a hatóságok. Daniel Obajteket nem gyanúsítják semmivel, de  a lengyel ügyészség tanúként szeretné meghallgatni, amiért vezetése idején óriási veszteséget halmozott fel a lengyel állami olajvállalat. Ezen kívül vizsgálódnak egy finomító 30 százalékos tulajdonrészének eladása, valamint egy gyanús átutalás miatt is.

A lengyel hatóságok hosszú ideje nem érik el Daniel Obajteket, nem találják lakcímén, így pedig meghallgatni sem tudják őt. Az excégvezér azt állítja nem rejtőzködik, közösségi oldalán ugyanakkor több olyan kép és videó is megjelent, amelyek a Vsquare szerint egyértelműen egy Andrássy úti penthouse lakásban él. A Vsquare arra jutott nyomozása során, hogy a  épület tulajdonosai szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor kormányával, sőt üzleti kapcsolat fűzi őket a magyar miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is.

Daniel Obajtek a legutóbbi lengyel választásokat elbukó Jog és Igazságosság (PiS) színeiben elindult az európai parlamenti választáson. Obajtek korábban tagadta, hogy azért akar a Jog és Igazságosság uniós képviselőjévé válni, hogy mentelmi joga legyen.

Mindezek után Daniel Obajtek bejutott az Európai Parlamentbe, hívta fel a figyelmet Twitteren Panyi Szabolcs, a Vsquare oknyomozó újságírója.


A lengyel Országos Választási Bizottság hivatalos eredménye szerint a politikus a 7-es lista vezetőjeként 171 689 szavazatot kapott a kárpátaljai körzetben, ahol EP-jelöltként elindult (a lengyel választási szabályok szerint a pártlisták jelöltjeire szavaznak a lengyel választók). Obajtekre a választók 27,14 százaléka szavazott. A politikus Facebook-oldalán meg is köszönte a rá leadott voksokat:


A Business Insider lengyel kiadása szerint azért lesz igazán érdekes Obajtek EP-képviselősége, mert vagyonbevallást kell majd készítenie, és így kiderülhet, hogy mennyivel nőtt a vagyona miután Pcim polgármesteri székéből az Orlen igazgatói székébe ült át.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Daniel Obajteket, a lengyel PKN Orlen igazgatótanácsának elnökét a Karmelita kolostorban 2022. február 16-án – Fotó: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Európa#európai parlamenti választás 2024#daniel obajtek#lengyelország#jog és igazságosság#pis

Címlapról ajánljuk