Gazdaság

Franciák helyett dél-koreaiak építik a csehek új atomerőművi blokkjait

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 20:30

Akár négy új blokk is épülhet a meglévő szovjet atomerőművek mellé.

Elhúzódó tendert követően a dél-koreai KHNP-t választotta francia riválisával, az EDF-fel szemben a cseh kormány két atomerőművi blokk felépítésére – írja az Euractiv. A portál szerint Emmanuel Macron francia elnök is lobbizott a cseheknél az EDF győzelméért.

A 70 százalékban állami tulajdonú ČEZ energiavállalat eredetileg egy erőművi blokkot tervezett, ezt idén bővítették. Így a tervek szerint a meglévő dukovany-i erőmű mellett két új blokk épül, és tárgyalnak további két új blokk lehetőségéről a temelíni erőműben. Az új blokkok árát a kormány egyenként 200 milliárd koronára (kb. 3100 milliárd forint) becsülte, ezek megawattóránként kevesebb, mint 35 ezer forintért termelhetnének.

A szerződés részleteit a következő év első negyedévében dolgozzák ki. Petr Fiala miniszterelnök egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a dél-koreaiak ajánlata minden szempontból jobbnak bizonyult.

A KHNP az elmúlt években számos új reaktort helyezett üzembe, köztük az arab világ első atomerőművét az Egyesült Arab Emírségekben. 2022-ben egy lengyel konzorciummal megállapodtak új atomreaktorok fejlesztéséről, de a projekt jelenleg bizonytalan.

Az egyetlen európai atomerőmű-építő vállalat, az EDF 2019 óta nem adott át egy létesítményt sem. A cég számára a csehek döntése egy újabb kudarc azután, hogy a lengyelek 2022-ben az amerikai Westinghouse-t választották helyettük.

Bár a beruházó a ČEZ, a pályázat elbírálásáról a cseh kormány döntött, egyrészt nemzetbiztonsági megfontolások miatt, másrészt mert az építkezés költsége túl nagy ahhoz, hogy az energiavállalat egyedül tudja vállalni. A tervek szerint az első új blokk 2036-ra készülne el.

Nyitókép: Martin Divisek / Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#csehország#atomerőmű#dél-korea#franciaország

Címlapról ajánljuk