Gazdaság

Újabb rekordbírságot kapott a GVH-tól a Booking

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 12:38

Sürgető üzenetekkel nyomasztotta felhasználóit a szállásfoglaló portál.

Az utóvizsgálati eljárások között rekordmagas, 382,5 millió forintos bírságot szabott ki a Bookingra a Gazdasági Versenyhivatal.

A GVH közleménye szerint még 2018-ban indult versenyfelügyeleti eljárás a szállásközvetítő platformmal szemben, a versenyhivatal ennek során feltárta, hogy a Booking több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ezek között szerepel, hogy bár a Booking a reklámjaiban hangsúlyozta az ingyenes lemondás lehetőségét, a fogyasztók ezt a lehetőséget számos szálláshely esetében csak időben korlátozottan vehették igénybe. Ráadásul magasabb árat kellett fizetni ugyanazért a szállásért, mint az „ingyenes lemondás” lehetősége nélkül. Emellett a platform sürgető jellegű üzenetekkel azt a látszatot keltette a fogyasztó számára, hogy az általa keresett szálláshely nagy népszerűségnek örvend és korlátozottan elérhető.

A hivatal 2020 áprilisában 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki a cégre, eltiltotta a fenti gyakorlattól és kötelezte, hogy igazolja a nemzeti versenyhatóság felé a jogsértések beszüntetését. Ám a most lezárt utóvizsgálati eljárásban a GVH azt állapította meg, hogy a Booking nem tett maradéktalanul eleget az előírt kötelezettségeinek: egészen idén februárig alkalmazott olyan üzeneteket, amelyek alkalmasak voltak pszichés nyomásgyakorlásra (pl. „kevés a szabad hely a kiválasztott napokon”). Emellett idén áprilisig nem hagytak fel az ingyenes lemondhatóság hangoztatásával, ehelyett kivezették a magyar fogyasztók számára az olcsóbb, lemondás esetén a foglaló elvesztésével járó ajánlatokat.

A GVH az ügy kapcsán arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy gondosan járjanak el az utazásaik megtervezésekor. Igyekezzenek ellenállni az impulzusvásárlásnak és ne hagyják, hogy döntésükben sürgessék őket. Mindig szánjanak megfelelő időt az ajánlatok összevetésére, valamint gondolják alaposan végig saját igényeiket és lehetőségeiket.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Bookingot az Európai Unió szigorúbb versenyszabályok hatálya alá vonta. A GVH pedig az idei év elején új jogkört kapott: letilthat honlapokat, ha bebizonyosodik, hogy azok tisztességtelen gyakorlatot folytatnak.

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

#Gazdaság#booking#gvh#büntetés

Címlapról ajánljuk