Gazdaság

Új jogkört kapott a versenyhivatal: márciustól honlapokat is letilthat

rtl.hurtl.hu

2024. január 8. 6:09

Ha a GVH azt tapasztalja, hogy egy internetes felületen különösen kártékony, tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, azonnal elérhetetlenné teheti a honlapot.  

2024-ben új jogkörökkel bővül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tevékenysége: a hatóság weblapokat kapcsolhat le, ha bebizonyosodik, hogy az oldal tisztességtelen gyakorlatot folytat – mondta az InfoRádiónak Horváth Bálint, GVH kommunikációs vezetője.

Mint írják, a GVH jogkörei évről évre folyamatosan bővülnek, és az idei esztendő sem kivétel. A hatóság szóvivője emlékeztet: februártól kötelezően alkalmazni kell a digitális szolgáltatásokról szóló úgynevezett DSA uniós rendeletet, és ennek a végrehajtásában nagyon fontos szerepet kap a versenyhatóság is, amely hamarosan új jogköröket kap.

a GVH március 1-jétől az eljárása során intézkedhet a jogsértő honlapok lekapcsolása ügyében. A hatóság maga azonnal is intézkedhet, letilthat ilyen honlapokat, a hozzáférhetetlenséget pedig az NMHH ellenőrzi.

„Ha eljárása során a GVH azt látja, hogy egy internetes felületen olyan tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, amely különösen kártékony, azonnal intézkedhet a honlap elérhetetlenségéről” – fogalmazott Horváth Bálint. Hozzátette, ezen felül 2024-ben várhatóan több új feladatot is kaphat a hatóság: a GVH szakértői több fontos beavatkozási pontot is javasoltak a jogalkotóknak a szállásfoglalók és szállásadók védelmében.

„Azt láttuk, hogy kiszolgáltatott, egyenlőtlen helyzet jött létre a magyar szállásadók és a nagy online platformok között, amelyek közül kiemelkedik a piacvezető cég, amely gyakorlatilag erőfölényben van – a holland tulajdonú Booking.com –, és egy új javaslat készült, ezt a javaslatot tárgyalni fogja az Országgyűlés, ezek alapján bővülnek a GVH jogkörei, hogy ne lehessen kiszolgáltatott helyzet” – mondta Horváth Bálint.

Nyitókép: A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája az épületén, az V. kerületi Alkotmány utcában. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

 

#Gazdaság#gvh#gazdasági versenyhivatal#honlap#weboldal#letiltás

Címlapról ajánljuk