Gazdaság

Mészáros Lőrinc vagyonának 8 százalékát tette ki a külföldi terjeszkedés, de a magyar állam segített

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 13:08

Hatalmas összegeket igényelt a külföldi terjeszkedéshez a Mészáros Csoport, de a tranzakciók pontos részletei és költségei nem kerültek nyilvánosságra.

2023 júliusa jelentős hónap volt Mészáros Lőrinc és a Mészáros Csoport számára, mivel két nagy tranzakciót jelentettek be. Először bejelentették, hogy kizárólagos tárgyalási jogot kaptak az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o felvásárlására. Pár nappal később közölték, hogy megvásárolták Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét, a Rabo d.o.o.-t, írja a 444.hu.

A tranzakciók pontos részletei és költségei nem kerültek nyilvánosságra, de a cégek beszámolói alapján hatalmas összegeket igényeltek. A Lukavac Cement felvásárlása a balkáni terjeszkedés jelentős lépése volt, és 193,6 millió euróba került, amelyet részben állami hitelből finanszíroztak. A felvásárlást a Talentis International Construction Kft. bonyolította le, amely az állami MFB Banktól 140 millió eurós jelzáloghitelt vett fel.

A Rabo d.o.o. megszerzése kisebb volumenű volt, de jelentős piaci szereplőt vont be a Mészáros Csoport. Az Apple Heaven Kft. 8,1 millió eurót fektetett be, amelyből Mészáros Lőrinc és az MBH Magántőkealap biztosították a szükséges tőkét. A Rabo értéke az Apple Heaven mérlege szerint 2,28 milliárd forint, és további költségek is felmerültek a cég működésének fenntartásához.

Összességében a két cég megszerzése 79,4 milliárd forintot igényelt, ami Mészáros Lőrinc vagyonának 8 százaléka. 

Az állami hitel miatt a tényleges kiadás azonban csak 2,6 százalék volt, és a tranzakciókat nagyrészt hitelből finanszírozták, ami gyakori üzleti gyakorlat.

Nyitókép:  Mészáros Lőrinc és felesége, dr. Várkonyi Andrea 2023. szeptember 28-án Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Gazdaság#mészáros lőrinc#állami#támogatás#balkán

Címlapról ajánljuk