Gazdaság

Folytatódik a nyári káosz a reptereken: Valenciában csaknem öt órán át állt a forró betonon a Wizz Air budapesti gépe

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 1. 15:21

A tervezett indulás után 4 óra 40 perccel szállt csak fel a Wizz Air Valencia-Budapest járata hétfőn, a járatfigyelő oldalak szerint szinte mindenhol késésekkel kell számolni.

Úgy tűnik továbbra sem képesek megbirkózni a fapados légitársaságok, az európai repülőterek és forgalomirányítás a csúcsforgalommal.

Mint arról már több cikkben is beszámoltunk, a nyaralási szezon derekán sokszor csak hatalmas késésekkel tudnak eljutni céljukhoz a légitársaságok utasai. Múlt héten például több mint 24 órás késéssel ért haza Budapestre a Wizz Air nagyjából harminc utasa Milánóból, miután törölték szerdai járatukat. Az RTL Híradó szombati hírösszefoglalója szerint a Ryanair a péntek reggeli 6 óra helyett este 10 után indította burgaszi járatát a Liszt Ferenc repülőtérről. Az olaszországi Bariban 240, Budapestre tartó utas maradt hoppon csütörtök este a Wizz Airnél.


Az utazomajom.hu hétfői cikke újabb hasonló esetről számol be: a tervezett indulás után 4 óra 40 preccel szállt csak fel a Wizz Air Valencia-Budapest járata. A menetrend szerint hétfő reggel 9:10-kor induló Wizz Air W6 2386 járatra fél tíz után szállították be az utasokat, de a gép nem indult útnak.

Az egyik utas arra panaszkodott, hogy nem kaptak semmilyen információt a késésről, és a klímát is csak egy órával a beszállás után indították el, miután többen rosszullétre panaszkodtak. Két órával később is csak egy pohár vizet kaptak a kitikkadt utasok, ennivalót pedig csak pénzért adtak. Ráadásul a személyzet sem spanyolul, sem magyarul nem beszélt, ami az utazómajom.hu szerint azért lehetett, mert a Wizz Air ezt a járatot az Avion Express-től lízingeli.

A Flightradar24 járatkövető oldalon megnéztük mi a helyzet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az indulási időpontokból azt látni, hogy például 

a Wizz Air szinte összes kora délutáni járata késésben van.

Egy utastól azt az információt kaptuk, hogy a 13:50-re kiírt római járatuk gépe még meg sem érkezett, most épp 15:15 a becsült indulási idő. A repülőtéren hatalmas a zsúfoltság, az utastájékoztató táblákon lévő információk nem helytállóak, a hangosbemondón pedig már nem is mondanak várható indulási időpontot.

A Wizz Air egyébként múlt héten felszólította az európai államokat, hogy azonnal kezdjék meg az elavult légi irányítási rendszereik fejlesztését.

Nyitókép: kora délutáni helyzet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – Fotó: olvasónk / rtl.hu

#Gazdaság#fapados járat#wizz air#turizmus#káosz#nyaralás#repülőtér#járattörlés

Címlapról ajánljuk