Gazdaság

Botrány lehet az otthonfelújítási programban, alig van választék

rtl.hurtl.hu

2024. június 27. 20:43

A kulcstermékekből nagyon szűkös a kínálat, amit választani lehet a támogatott otthonfelújításhoz. A VGF Szaklap szerint ráadásul egyetlen kazán vagy nyílászáró sincs benne.

Jövő hétfőtől, július 1-től nyújtható be kölcsönkérelem az Otthonfelújítási Programra, az ofp.emi.hu weboldalon már elérhető a kulcstermékek listája, amelyekre az Otthonfelújítási Programban igényelhető támogatás vonatkozik.

Az érintettek csak a listán szereplő termékeket választhatják, ha részt kívánnak venni a programban. Ez biztosítja, hogy az épületek energetikai hatékonysága és fenntarthatósága szempontjából megfelelő eszközök kerüljenek beépítésre.

A VGF Szaklap szerint ugyanakkor érik a botrány, mert nagyon szűk a kínálat. Azt írják, hogy jelen állás szerint bojlerből és melegvíztárolóból kizárólag a Hajdu termékei vannak az adatbázisban, a hőszivattyúk listájára pedig egyedüli gyártóként az MPF-FÉG Kft. termékei kerültek föl – ezeket pedig a szakemberek sem igazán ismerik.

A radiátorokból sem nagy a választási lehetőség, csupán a FÉG és a Lehel Radiátorgyár Kft. termékeit tartalmazza a lajstrom, viszont egyetlen kazán vagy nyílászáró sincs benne.

A portál szerint egy tanúsítvánnyal lehet a probléma, ami az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról rendelkezik, így nem vonatkozik hő- és melegvíztermelő berendezésekre, ezek regisztrációja gyakorlatilag lehetetlen – olvasható a lapban.

Az RTL Híradója korábban azzal foglalkozott, hogy kétszer annyian pályázhatnak az új otthonfelújítási programra, de egy fillérrel sem nőtt a támogatás kerete:


Nyitókép: RTL

#Gazdaság#otthonfelújítási program#támogatás#felújítás#radiátor#választék#kulcstermék

Címlapról ajánljuk