Gazdaság

Egyre több étterem száműzi a kártyás fizetést

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 8:33

A kápéra hajtanak.

Bár a kártyás fizetéssel szemben mindig volt némi ellenállás a kereskedőknél, az utóbbi időben mintha megint erősödne a trend,  mintha bátrabban mennének szembe a szabályokkal a boltosok, írja tapasztalatai alapján a G7.

Emlékeztetnek rá: az ellenőrzés nehézkes, különösen amióta az az önkormányzati jegyzők hatásköre lett.

A portál szerint a leggyakoribb jelenség, amikor a kereskedő szóban vagy írásban megkéri a vásárlókat, hogy ha lehet, fizessenek készpénzzel. Ebben – mint írják – nincs semmi szabályellenes, „esetleg azok az esetek lehetnek neccesek, amikor kiírják, hogy például 1000 forint alatt legyenek szívesek mellőzni a kártyát. Kérni ugyan lehet ehhez hasonlókat, de a kártyás vásárlást elutasítani, határértékeket kikötni vagy pótdíjazni elvileg nem szabad.”

Egy konkrét példát is hoznak: a magyar tulajdonú, több plázában is jelen lévő gyorskiszolgáló étteremlánc, a Főzelékfaló a kéréséhez nyíltan kiírta, hogy tavaly 8,7 millió forintba került számukra a kártyaelfogadás, és azért kérte a vásárlókat a készpénzezésre, hogy ne kelljen árat emelnie. Ehhez ugyanakkor a portál hozzáteszi, hogy az étteremlánc üzemeltetőjének így is szép, 209 millió forintos adózott eredménye volt, 998 milliós árbevétel mellett.

Nyitókép: Getty Images

#Gazdaság#kártyás fizetés#bankkártya#étterem#pos-terminál

Címlapról ajánljuk