Gazdaság

81 milliárd forint ment a határon túli magyarok támogatására

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 7:39

A pénz nagy részéről egyedileg döntöttek nyílt vagy meghívásos pályázat helyett. 390 millió forint jutott lovas projektekre.

Összesen 81 milliárd forint „nemzetpolitikai célú” határon túli támogatás folyt át tavaly a Bethlen Gábor Alapon – írta a hvg.hu az alapot kezelő zrt. beszámolója alapján.

A határon túli szervezetek támogatása azért is pikáns, mert a kormány rendre a szuverenitásának megsértéseként értelmezi, ha valamelyik hazai szereplő külföldről fogad el szponzorációt. 

Tavaly a pénz nagy része, 52 milliárd forint „egyedi döntés” alapján nyújtott támogatás volt, ezek olyan támogatások, amelyeket az alap nem nyílt – vagy akár meghívásos – pályázatokon keresztül oszt szét, hanem a nemzetpolitikai államtitkárság ajánlása alapján. Összesen 812 darab kérelmet támogattak.

Támogatták például:

  • csaknem 500 millió forinttal a Pro Media Alapítványt (ez működteti az M7 médiacsaládot Szlovákiában, Magyar7 hetilap, ma7.sk hírportál). 
  • A Bethlen-pénzek legnagyobb nyertese tavaly a szlovákiai református egyház volt, amely forintra átszámolva mintegy 1,75 milliárd forintnyi támogatást kapott. 
  • Labdarúgásra 3,96 millió euró jutott, ami majdnem pontosan 1,5 milliárd forint. 
  • A legtöbb pénz arányaiban Romániába, Erdélybe került: tavaly kis híján 25 milliárd forint. Ebben benne van a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető alapítványnak megítélt szűk 2 milliárd forint is.
  • 6,5 milliárd forintot kapott a romániai Sapientia Alapítvány, amely az Erdélyi Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem működtetője. 
  • A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának 4 milliárd forint jutott.
  • A „Szülőföldön magyarul” program 22 milliárd forintot kapott.
  • A Kárpát-medencei Lovas Programra 390 millió forint jutott, ezen a pályázaton legfeljebb 7 millió forintot lehetett igényelni Magyarország határain kívül működő, lovakkal kapcsolatos tevékenységre. Az alap összesen 89 pályázatot támogatott, Erdélyből 59, a Felvidékről 30, Kárpátaljáról 3 lovas szervezet kapott pénzt.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#határon túli magyarok#Bethlen Gábor Alap#támogatás

Címlapról ajánljuk