Gazdaság

Műszaki vizsga: megismétlődhet a két évvel ezelőtti káosz és roham

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 20:29

Akár a betervezett autós nyaralásunk időpontját is módosíthatja, ha nem figyelünk kocsink műszaki vizsgájának érvényességére. Az elmúlt hetekben ismét egyre többet hallani arról, hogy hosszas sorban állás várható a műszaki vizsgaállomásokon. Ennek elsődleges oka még mindig a koronavírus-járvány idejére vezethető vissza, bár az emberek alaptermészetéből fakadó halogatás, és figyelmetlenség legalább ennyire közrejátszik a helyzetben. A Jog365 szakértőjével annak jártunk utána, hogy mi történik, ha érvényes műszaki engedély nélkül közlekedünk az utakon.

Miért pont nyáron?

Jogos a kérdés, hogy miért éppen nyáron kell ezzel a kérdéssel foglalkoznunk. A koronavírus-járvány idején 2020 márciusától egészen 2022 májusáig a járványügyi veszélyhelyzet miatt a tulajdonosoknak nem kellett műszaki vizsgára vinniük az autójukat. Az újabb és újabb hullámok és veszélyhelyzetek kihirdetése miatt a végleges időpont 2022. június 30. lett, ekkora kellett mindenkinek megújítania az autója forgalmiját függetlenül attól, hogy az ezt megelőző két évben mikor járt le a műszaki engedélyük. Ez akkor közel 1 millió autót érintett. Ekkora „nyomásra” a vizsgaállomások nem voltak felkészülve.

Mivel a jogszabályi előírások nem változtak, minden négy évnél idősebb autó esetében kétévente kötelező államilag ellenőriztetni a jármű műszaki állapotát. 

Vagyis annak az autónak, aminek 2022 nyarán újították meg utoljára a műszakiját, most jár le a két éve, ezért idén nyáron ismét fel kell keresnie valamelyik vizsgabázist. A 2022. évi adatokat nézve ez több százezer autót is jelenthet.

Miért kell időnként műszakiztatni az autót?

A válasz egyszerű: ha jogszabály nem kötelezné a vezetőket arra, hogy járművüket meghatározott időnként átnézessék, akkor sokkal nagyobb lenne a közúti balesetek kockázata a műszakilag alkalmatlan járművek miatt.

Az, hogy mennyi ideig érvényes egy jármű műszaki vizsgája, az attól függ, hogy mikor vették először használatba. Amennyiben ez kérdéses, a jármű forgalmija tartalmazza, hogy meddig van a járművön érvényes műszaki. Ez kifejezetten azoknak lehet segítség, akik csak szezonálisan használják a kocsijukat. Az új autóknál egyébként 4 év a műszaki érvényességének ideje, utána kétévente kell vizsgázni vinni a kocsit.

Mi történik, ha lejárt a műszaki?

Minden gépjármű forgalmi engedélye tartalmazza, hogy az adott jármű műszaki érvényessége meddig tart. Ha a rendőr megállít, látni fogja, hogy van-e érvényes műszaki a járművünkön vagy sem. Ha nincsen, akkor annak bizony bírság lesz a vége, aminek a helyszínen kiszabható legalacsonyabb összege 6 500 forint, azonban attól függően, hogy milyen régen járt le a műszaki vizsga érvényessége, ennél magasabb összeg is lehet.

Ha megállít a rendőr és megbüntet, akkor még visszamehetünk az autóval oda, ahol általában tartjuk, vagyis praktikusan az otthonunkhoz. Tehát, hacsak nincs olyan nyilvánvaló hibája a járművünknek, ami miatt a rendőr megtiltja, hogy a közúton tovább közlekedjünk, akkor még hazamehetünk vele.

Ezután nyilván el kell jutnunk valahogy a vizsgaállomásra. Erre az esetre a rendőrség, előzetes bejelentés alapján engedélyt állíthat ki, annak érdekében, hogy a meghatározott napon, a tulajdonos a műszaki vizsga helyszínére eljusson.

Ha valaki nem kér ilyen engedélyt és ismét elkapják, akkor nem hivatkozhat arra, hogy épp vizsgáztatni viszi a kocsit, megint meg lesz büntetve – hívta fel a figyelmet dr. Sáfrány Írisz Zsófia, a Jog365 szakértője.

A szabálysértési bírság azonban csak az egyik hátulütője annak, ha lejárt műszakival rendelkező járművet vezetünk.

Ha ugyanis balesetet okozunk, akkor megtörténhet, hogy a felelősségbiztosítónk az általa megfizetett összeget visszaköveteli tőlünk. 

A törvény ugyanis kimondja, hogy a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti az üzembentartótól, ha a balesetet a gépjármű súlyosan elhanyagolt műszaki állapota okozta.

Attól függetlenül, hogy egy autónak nincs érvényes műszaki vizsgája, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosan elhanyagolt a műszaki állapota, de ezt ilyen esetben az üzembentartónak kell bizonyítania. Ez azt jelenti, hogy a károsultat a biztosító kifizeti, de az összeget a saját biztosítottjától (a gépjármű üzembentartójától) vissza fogja követelni.

Sok biztosító pedig a kifizetés feltételként állapítja meg az érvényes műszaki vizsgát, jellemzően CASCO biztosításokban. Tehát igencsak sok pénz múlhat azon, hogy van-e érvényes műszakink.

Mit néznek a műszaki vizsgán?

Azt, hogy pontosan milyen műszaki feltételeknek kell megfelelnie a kocsinknak a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza.

Ennek megfelelően a vizsgán elvégzik az autó környezetvédelmi felülvizsgálatát, mivel az évek múlásával a motor kopása mellett nőhet a károsanyag-kibocsátás.

Műszaki vizsga: megismétlődhet a két évvel ezelőtti káosz és roham
Autóvizsgáztatás a Magyar Autóklub Budaörsi úti műszaki vizsgaállomásán 2022. június 9-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

A lengéscsillapítók hatásfokát számítógépes műszer segítségével mérik egy diagnosztikai padon. Ezt követi a műszeres fékmérés és a rázópados ellenőrzés, amivel olyan hibák is feltárhatók, amelyek álló helyzetben nem észlelhetők. A műszaki vizsga végső szakaszában szemrevételezést végeznek, ahol a szakemberek ellenőrzik a lámpákat, az esetleges olajfolyásokat és a gumiabroncsok állapotát.

Célszerű egyébként a járművet előzetesen szakemberrel átvizsgálni, nehogy a vizsga helyszínén derüljön ki, hogy az autó nem fog átmenni és így bukjuk a vizsgára kifizetett összeget is.

Ha még nem foglalt időpontot, akkor sürgősen tegye meg – javasolta a Jog365 szakértője. Jelen állás szerint ugyanis több tényező is nehezíti a friss műszaki engedély megszerzését. Egyrészt közel hasonló mennyiségű autó vár vizsgára, mint két éve, másrészt időközben egyre több vizsgaállomás zár be elsősorban pénzügyi okokból, hiszen a vizsgadíjak nem változtak az elmúlt években, míg a költségek jelentősen nőttek.

Nyitókép: A vizsgaellenőr egy autót ellenőriz a Magyar Autóklub Budaörsi úti műszaki vizsgaállomásán 2022. június 9-én. Lejár a koronavírus-járvány miatt meghirdetett moratórium, ezért a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt műszaki vizsgák akkor már csak június 30-ig voltak érvényesek – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Gazdaság#műszaki vizsga#érvényesség#covid#hosszabbítás#roham#Életmód#ma

Címlapról ajánljuk