Gazdaság

Hatalmas összegért szerezte meg a Librit a NER

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 11:02

Ennyit fizetett az állami vagyonnal felhizlalt MCC a Libri tulajdonosának.

Mint arról beszámoltunk, 2023 júniusában a kormányközeli MCC lett a Libri csaknem százszázalékos tulajdonosa. A tranzakcióval a kormány elitképzője vált a hazai könyvkereskedelmi és -kiadói piac legismertebb szereplőjének 98,41 százalékos tulajdonosává.

A 2023-as üzleti évében 33,5 milliárdosra nőtt a Libri-Bookline Zrt. forgalma, írja a Forbes  a társaság konszolidált eredménykimutatása alapján. Az adózott eredmény a megelőző évi 2,35 milliárd után 1,7 milliárd forint lett.

Emlékeztetnek rá: a magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC 2020-ban közel 500 milliárdnyi állami vagyont kapott ingyen, ajándékba: ingatlanokat, több százmilliárdos Mol- és Richter-részvényekből álló portfóliót (ezek után évente osztalék is jár), de költségvetési átcsoportosítással közvetlen állami forrásokat is (volt, hogy a covid miatt felállított gazdaságvédelmi alapból). Az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A Librit az SQ Invest Kft. adta el az MCC-nek, ezen keresztül volt többségi tulajdonos a Libri csoportban Balogh Ákos egykori alapító, és családtagjai, írja a Forbes.

A cég a tavalyi évét minimális forgalom mellett 18,5 milliárdos adózott eredménnyel zárta le. A kiegészítő mellékletből az derül ki, hogy ebből 14,9 milliárd a „részesedés értékesítésének árfolyam nyeresége”, vagyis ez lehet a Libri-részvényekért kapott összeg, írják. Ezenfelül 2,8 milliárd jött kapott osztalékból, ez még szintén a Libri csoport eredményeiből felvett összeg lehet, teszik hozzá.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Gazdaság#Libri#NER#MCC#Balogh Ákos

Címlapról ajánljuk