Gazdaság

A kormány és a termelők is betiltanák a „tehénmentes” margarin reklámját

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 18:32

Azt is nehezményezik, hogy edami és gouda sajtokat árulnak itthon trappistaként.

Kiakadtak és botrányt emlegetnek a tejtermelők amiatt, hogy az egyik ismert gyártó „Hagyjuk békén a teheneket” szlogennel reklámozza állati eredetű összetevőt nem tartalmazó margarinját. A Világgazdaság számolt be a tej világnapja alkalmából tartott rendezvényről, ahol felszólították a céget: függessze fel a „tejtermelés ellen hangoló” reklámkampányát.

Nagy István agrárminiszter kijelentette: ha ez nem történik meg, a minisztérium is beavatkozik. „Meg kell védeni a hagyományos mezőgazdasági termelést és a fogyasztókat” – közölte.

Elhangzott az is, hogy óriási mennyiség az az évi 300 millió liter nyers tej, amit itthon termelnek meg, de feldolgozatlan formában megy exportra, ahelyett, hogy itt keletkezne belőle magasabb hozzáadott értékű termék. Sok terméknél 60 százalék, vagy – mint a joghurtnál – még nagyobb az import aránya. „A trappista például onnan jön, ahol ezt a kategóriát nem is ismerik, hanem edami és gouda sajtok átnevezésével foglalják el a piacot” – közölte a Tej Terméktanács feldolgozói társelnöke.

Nyitókép (archív): MTI/Kovács Attila

#Gazdaság#tej#sajt#margarin#nagy istván#reklám

Címlapról ajánljuk