Gazdaság

Mészáros Lőrinc bankja idén is elképesztő növekedést ért el

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 12:00

Idén is szépen gyarapodott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank.

2024. első negyedévében is kimagasló pénzügyi eredményt ért el a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank – számol be róla a 24.hu.

Mérlegfőösszege közel 11 785 milliárd forintra növekedett, ami több mint 1 337 milliárd forinttal magasabb a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Adózás előtti eredménye elérte a 92,8 milliárd forintot, a tőkearányos megtérülése pedig a nemzetközi viszonylatban is kimagasló 30,4 százalékot. Azt írják, emellett jelentős állománynövekedéssel zárta az év első három hónapját a társaság: bruttó hitelállománya meghaladta az 5 643 milliárd forintot, ügyfélbetétállománya pedig 7 588 milliárd forintot tett ki.

Tavaly is rekordnyeresége volt

Az MBH Bank tavaly augusztus végén jelentette be, hogy adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt az idei első félévben, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A korrigált adózás előtti eredmény pedig 165,5 milliárd forintot ért el, ami 60,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

„Kisebb hajót, nagyobb szerénységet”

Az MBH Bank tavaly nyáron leginkább azzal szerepelt a lapokban, hogy leányvállalata, az Euroleasing vette meg a Rose d'Or nevű luxusjachtot, amin Mérszáros Lőrincet is látták nyaralni. A cég működésével kapcsolatban Gulyás Gergely az RTL Híradónak elmondta, hogy „kisebb hajót, nagyobb szerénységet vár”.


Tavaly augusztus végén pedig a Magyar Nemzeti Bank több mint 110 millió forintos bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Bankholdingra és annak több leányvállalatára. Egyebek közt kockázatkezelési hiányosságokat találtak. Megbírságolták a bankhoz tartozó Euroleasing Zrt.-t is, amely megvette a luxusjachtot, amelyen Mészáros Lőrinc és családja nyaralt. De az MBH 2023-ban azzal is bekerült a hírekbe, hogy hatvan bankfiókját záratja be országszerte, továbbá több száz dolgozót bocsát el.

Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Gazdaság#mészáros lőrinc#mbh bank#magyar bankholding#eredmény#bevétel

Címlapról ajánljuk