Gazdaság

A legkisebb osztrák fizetés négyszerese a magyar minimálbérnek

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 7:38

Ismét kiderült, hogy nagyon keveset keresnek a magyarok.

Idén év elején Magyarországon 14 százalékkal emelkedtek a bérek, ami az elemzőket is meglepte, különösen a tavalyi 2,9 százalékos reálbér-csökkenés után. A kormány reméli, hogy ez az emelkedés növeli a fogyasztást, és beindítja a gazdasági növekedést. Bár a bérek növekedtek, a magyar keresetek még mindig a régiós átlag alsó harmadában vannak, derül ki a Mazars adótanácsadó cég kelet-közép-európai adókalauzából – amit a Népszava. szemlézett.

A Mazars adatai szerint a magyar minimálbér a régióban a negyedik legalacsonyabb volt tavaly, a decemberre előrehozott emelés ellenére is. A V4-országokkal összevetve a magyar minimálbér euróban számolva a legalacsonyabb. Az átlagbérek tekintetében is elmarad Magyarország a régiós átlagtól, főleg a forint folyamatos leértékelődése miatt.

A magyar átlagbér tavaly novemberben a versenyszférában bruttó 621 ezer forint volt, ami nettó 1062 eurónak felelt meg, ezzel a régióban az ötödik legalacsonyabb. Ausztriában az átlag nettó bér több mint háromszorosa volt a magyarnak. Ha figyelembe vesszük a háromgyermekesek adókedvezményét, a magyar fizetések feljönnek a régiós középmezőnybe – teszi hozzá a jelentést szemléző Népszava.

A magyar bérek csak akkor válnak versenyképessé, ha nem kell utánuk adót fizetni, ami széles körben nem lehetséges, mivel a személyi jövedelemadó a magyar adórendszer egyik fontos pillére. Bár a magyar adókulcs viszonylag alacsony régiós összehasonlításban, a régió többi országában is változatos adórendszerek működnek, gyakran progresszív adózással, ami magas jövedelmek esetén akár 50-55 százalékos adót is jelenthet.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Gazdaság#ausztria#minimálbér#magyarország#összehasonlítás

Címlapról ajánljuk