Gazdaság

Átalakíthatják a Diákhitelt, az ügyfelek adatait átadják a Magyar Fejlesztési Banknak

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 6:46

Magyar Péter, a Diákhitel volt vezérigazgatója szerint felháborító, ha meg akarják szüntetni az intézményt. 

Az elmúlt hónapokban fű alatt megindult a Diákhitel Központ Zrt. rendszereinek a Magyar Fejlesztési Bankba (MFB) integrálása. Egy salátatörvénybe rejtett kormányoldali módosító javaslat ugyanis tavaly novemberben írta elő a társaságnak, hogy adja át az ügyfelek személyes adatait a banknak – írta a 24.hu

A Diákhitel Zrt. idén távozott vezérigazgatója, Magyar Péter szintén tud az átalakítási tervekről, a portálnak nyilatkozva pedig azt mondta: „Felháborítónak tartom, hogy meg akarnak szüntetni egy olyan intézményt, amely évente több ezer hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy finanszírozza saját tanulmányait. Számos statisztika készült már arról, hogy hányan köszönhetik a Diákhitel Központ működésének a diplomájukat.”

Az MFB-ről szóló törvénybe belevették, hogy a Diákhitel Központnak továbbítania kell „a személyes adatokat az MFB Zrt.-nek”. Az indoklásban pedig konkrétan meg is fogalmazták: 

a módosítás indoka, hogy a jövőben a Diákhitel kiszervezhesse tevékenységét a Magyar Fejlesztési Bank részére.

A 24.hu megkeresésére nem reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Diákhitel Zrt. sem. Magyar Péter arról is beszélt, hogy hosszabb távon akár a Tiborcz Istvánhoz köthető Gránitbankhoz is kerülhetnének a Diákhitel ügyfelei. (Erre utaló rész nincs a törvényben.) Ez egyébként azért lenne különösen előnyös a Gránit Banknak, mert a magyar ügyfelek más országokhoz viszonyítva nehezen váltanak bankot, sokáig kitartanak ott, ahol először nyitottak számlát. 

Az ezzel kapcsolatos kérdésekre a Gránit Bank nem reagált. 

Frissítés 13:56-kor

A 24.hu oldalán megjelent, a diákhitelezés jövőjével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek – közölte a Diákhitel Központ. 

Hozzátették: a diákhitelt, ahogy korábban is, a Diákhitel Központ folyósítja az ügyfelek különböző bankoknál vezetett folyószámláira. A hallgatók nem egy pénzügyi intézménnyel, hanem az új rendszer eredményeképpen az OTP, az ERSTE, az MBH Bank és a Gránit bank hálózatában nyithatnak Diákhitel Számlát. Emellett a Diákhitel Központ, ahogy eddig is, úgy a jövőben is az MFB égisze alatt fog működni, amely megbízható szervezeti hátteret biztosít a diákhitelezés számára.

Az intézmény azt közölte: A Diákhitel Zrt. alapítása óta a Magyar Fejlesztési Bank égisze alatt működik, ebben a jövőben sem lesz változás. 

Az új működési struktúra célja, hogy az MFB a hallgatói és képzési hitelrendszer működtetésével kapcsolatos, szerződésben rögzített feladatok végzésével járuljon hozzá a Diákhitel céljainak megvalósításhoz, növelve a hatékonyságot, ezáltal költségmegtakarítást elérve. 

Az intézmény szervezeti működésének átalakítása nem érinti a hiteltermékeket, változatlanul ugyanazokkal a feltételekkel igényelhetők a diákhitelek.Az új struktúra költséghatékonyabb módon támogatja a hallgatói és képzési hitelrendszer működését, hozzájárulva a tanulmányaikat végzők költségeinek finanszírozásához – tették hozzá. 

A szervezet szerint szintén ezzel a céllal vezette be 2023-ban a Diákhitel Központ a kedvezményes számlavezetés biztosítására a Diákhitel Számlát, melynek megvalósítására nyílt pályázatot hirdetett a pénzintézetek számára. „A sikerrel lefolytatott pályázat eredményeként egy sok tekintetben ingyenes, és minden elemében rendkívül kedvező feltételű folyószámla biztosítására nyílt lehetőség legalább a hitel több éves folyósítási időszakában. 2023. május 24-ig négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal született megállapodás a rendkívül kedvezményes számlacsomagok biztosítására”.

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Gazdaság#magyar péter#diákhitel#Magyar Fejlesztési Bank#átszervezés#Diákhitel Központ#gránit bank#személyes adatok

Címlapról ajánljuk