Gazdaság

Óvatosságra int a magyar befektetőkkel szemben a litván parlament elnöke

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 15. 13:17

„Magyarország Ukrajnával és Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos álláspontja merőben más mint az európai uniós konszenzus, ezért igen, azt hiszem óvatosnak kell lennünk” – mondta a litván parlament elnöke egy interjúban. Az OTP már reagált is az rtl.hu-nak. 

Viktorija Čmilytė-Nielsen, a litván parlament elnöke szerint óvatosnak kell lenni a Litvániában terjeszkedni kívánó magyar cégekkel szemben, írja az lrt.lt. A politikus két, a nemzetközi sajtóban nemrég megjelent gazdasági hírrel kapcsolatban fogalmazott úgy, hogy kifejezetten elővigyázatosnak kell lenni a magyar befektetőkkel.

A Bloomberg korábbi híradása szerint Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja, az OTP a Luminor felvásárlására készül. A baltikumban működő Luminor esetleges megvételéről a Portfolio is írt még áprilisban, akkor ugyanis maga Csányi Sándor bankvezér szellőztette meg, hogy az OTP egy olyan bankot venne meg történetének legnagyobb felvásárlásával, amelyik az Európai Unióban működik, és három országban van jelen, melyekben fejlett a digitalizáció.

A Bloomberg május eleji értesülései a Luminor felvásárlásáról csak megerősítették a Portfolio korábbi tippjét. A gazdasági lap azt írta, hogy az OTP már tett is egy nem kötelező érvényű ajánlatot a balti bankra, ami iránt egyébként mások is érdeklődnek.

A Delfi.lt litván oknyomozó lap tényfeltáró cikke május 7-én arról írt, hogy Lyda Lubienė, a legnagyobb litván műtrágyagyártó cég, az Achema konszern főrészvényese eladja többségi részvénycsomagját. A lap úgy tudja, hogy a többségi tulajdonszerzésben a svájci székhelyű magyar energiaipari csoport, a leginkább földgáz kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó MET Group érdekelt, és nem is elsősorban a műtrágyagyártás, hanem a konszernhez tartozó Balti-tengeri szállítmányozási társaság, a Klasco miatt. A Delfi.lt cikke emlékeztet arra, hogy a MET-et annak idején a Mol alapította, majd a Belize-ben bejegyzett Normerston Tradingnek adták el a cég felét. A Normerston mögött feltehetően a Magyarországon élő és tevékenykedő orosz milliárdos, Megdet Rahimkulov áll, írja a Delfi.lt, részben az Átlátszó információi alapján.

Viktorija Čmilytė-Nielsen szerdán a Žinių Radijas rádónak nyilatkozva arról beszélt, hogy „Magyarország Ukrajnával és Vlagyimir Putyinnal kapcsolatos álláspontja merőben más mint az európai uniós konszenzus, ezért igen, azt hiszem óvatosnak kell lennünk”.

Viktorija Čmilytė-Nielsen a legsikeresebb litván sportolók egyike, sakknagymester, aki kétszer is megnyerte a sakkolimpiát. Ő a sakktörténelem legmagasabb Élő-pontszámot elért litván sakkozónője. Férje Peter-Heine Nielsen, a dán világklasszis sakknagymester, Magnus Carlsen edzője. 2015 óta parlamenti képviselő.

A politikus azt hangsúlyozta, hogy a fentiek miatt intézményes biztosítékok kellenek, például kormányzati bizottság felállítása is szóba jöhet a Magyarország felől jelentkező, stratégiai fontosságú litván cégeket célzó befektetői szándékok felülvizsgalata érdekében.

A litván parlament szóvivője óva int az OTP-től és a MET Csoporttól
Az 1991-es orosz inváziós kísérlet áldozatainak emlékére gyújtott tüzek a litván parlament épületénél 2024. január 12-én – Fotó: Oleg Nikishin/Getty Images

Az lrt.lt cikke emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor az egyetlen kormányfő az Európai Unióban, aki kapcsolatot tart fent az orosz vezetéssel azóta is, hogy Oroszország 2022 februárjában lerohanta Ukrajnát, és ezen túl Orbán Viktor folyamatosn összetűzésben áll az Európai Unióval is.

A litván parlament elnökének nyilatkozatával kapcsolatban kérdésekkel fordultunk az OTP-hez, ami a felvásárlási sajtóértesülésekre azt reagálta, hogy 

az OTP Bank nem kommentál állítólagos felvásárlásokkal kapcsolatos értesüléseket. 

Čmilytė-Nielsen kritikájával kapcsolatban pedig azt írták, hogy „az OTP jelentéktelen méretű, 0,14%-os piaci részesedésű bank az orosz piacon, és drasztikusan csökkentette tevékenységét Oroszországban a háború kitörése óta: fiókjainak 39%-át bezárta, munkatársi létszáma 25%-kal csökkent, a hitelállománya is jelentősen visszaesett, és a helyi tőkéjét is csökkentette”. Az Oroszországból történő kivonulásnak jogszabályi akadályai vannak, tették hozzá válaszukban: 

Külön elnöki engedély szükséges hozzá, és legfeljebb a vállalat értékének 35%-a lehet az értékesítés végösszege, ami egy több százmillió eurós egyszeri juttatást jelentene az orosz gazdaságnak.

Megkeresést küldünk a MET Magyarországnak, is, amint választ kapunk tőlük is, beszámolunk róla.

Nyitókép: Ukránpárti tüntetők a vilniusi parlamentnél 2022. feburár 24-én – Fotó: Paulius Peleckis / Getty Images

#Gazdaság#magyarország#litvánia#otp#met csoport#luminor bank#achema#felvásárlás#oroszország#Európa

Címlapról ajánljuk