Gazdaság

Vakarhatják a fejüket a lakásbiztosítást váltók: nem biztos, hogy mindenkinek érvényes a felmondása

rtl.hurtl.hu

2024. május 15. 7:25

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik nem voltak kellően óvatosak. 

Nem dőlhet hátra az a több százezer ügyfél, aki leváltotta márciusban az addigi lakásbiztosítását. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkinek érvényes a felmondása, akinek pedig véletlenül két biztosítónál is lett így szerződése, az mindkét cégnek fizethet. Az is lecserélheti viszont még a biztosítását, aki lemaradt a váltási kampányról – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Csaknem félmillió lakásbiztosítási szerződés mozdult meg a 2024. márciusi kampányban. Az előzetes adatok szerint csaknem 100 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, 188 ezren váltottak biztosítót, és 176 ezren dolgoztatták át a szerződésüket a saját biztosítójuknál – számolt be róla a Bank360.hu.

Az érintettek 40 százaléka az utolsó hétre hagyta a váltást, sokan az utolsó napokban küldték csak el a felmondásukat. 

Csakhogy a felmondás érvénytelen, ha április 2-át követően érkezett be a biztosítóhoz. Vagyis nem a küldés ideje a mérvadó, így aki április 2-án postán adta fel a felmondását, az valószínűleg kellemetlen meglepetésben részesülhet, míg aki e-mailben, annak rendben lehet a felmondása, ha a formai követelményeknek megfelelt. A nagyon kapkodók is rosszul járhattak, mert ugyancsak érvénytelen az a felmondás, amelyik március 1-je előtt érkezett be. A Bank360-at a Magyar Nemzeti Bank arról tájékoztatta:

A felmondásnak igazodnia kell a felmondandó szerződésben rögzített alakisági szabályokhoz, így nagy valószínűséggel csak írásban megtett módon érvényes, és a biztosítási törvény által meghatározott rendes felmondási szabályok szerint 30 napos felmondási időt kell tartalmaznia. Így nem érvényes, ha a felmondás például 15 napra szól.

Aki nem megfelelően mondta fel régi biztosítását, de közben kötött egy újat, az mindkét biztosítónak fizethet, a törvény ugyanis nem tiltja, hogy lakásunknak több biztosítása is legyen. Ugyanakkor kárigényt csak egyszer hajthatunk be.

Akinek sikerült a régi biztosítását felmondani, annak is rendeznie kell az esetlegesen fennálló díjhátralékot, a többletbefizetés viszont visszajár. Ilyesmi akkor fordulhat elő, ha valaki egy összegben kifizette a teljes éves biztosítási díjat, de még az egy év letelte előtt váltott biztosítót.

Még lehet biztosítót váltani

Fontos tudni, hogy azoknak is van még lehetőségük a váltásra, akik lemaradtak a rendkívüli felmondás határidejéről. Érdemes tehát akár most is új díjat kalkulálni, hiszen a márciusi kampány egy hónapjától függetlenül a lakásbiztosításokat a biztosítási évforduló alkalmával is fel lehet mondani - vagy meghosszabbítani. Tehát abban az esetben, ha még nem járt le az újabb egy év, és az ügyfél a kampány során sem élt a lehetőséggel, akkor idén még biztosan tud váltani. Ebben az esetben viszont a biztosítót legalább 30 nappal korábban értesíteni kell a váltási szándékról.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Gazdaság#lakásbiztosítás#biztosító#díjhátralék#túlfizetés

Címlapról ajánljuk