Gazdaság

172 millió forintért kap 76 fős focilelátót egy megye II-es csapat, mert „egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya”

rtl.hurtl.hu

2024. május 13. 5:57

„A helyi labdarúgás sikeressége az óvodástól a nyugdíjasig lelkesíti az itt élőket. (…) a mérkőzések népszerűsége, látogatottsága folytán egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya” – így indokolták, miért kell bruttó 172,5 millió forintért lelátót építeni az Esztáron működő Blondy FC-nek. A létesítményben 76 ülőhely lesz, vagyis székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül a beruházás.

A KSH tavaly januári adatai szerint 1292 ember él a Hajdú-Bihar megyei Esztáron. A Blondy FC 2004 óta működik a településen, a felnőtt labdarúgás mellett utánpótlás-neveléssel is foglalkoznak, bár honlapjukon a hírek évek óta nem frissültek, és Facebook-oldalukon is csaknem másfél éves az utolsó bejegyzés. A Blondy FC-hez szépen jönnek a tao-pénzek, ezt honlapjukon példamutatóan dokumentálják is. Érkezett pénz fűnyíró traktorra, cipőkre és építési beruházásra is.

A tao-támogatás azt jelenti, hogy a cégek a társasági adójuk egy részét (legfeljebb 80 százalékát) felajánlhatják bizonyos célokra, jelenleg a csapatsportok vagy filmek támogatására. Ez a pénz így nem kerül be a költségvetésbe. A felajánlás után a cégek adókedvezményt vehetnek igénybe, vagyis nekik is megéri ezt a módszert választani. A tao-támogatás mára a magyar sport legfontosabb bevétele lett.

Az esztári Blondy FC most új lelátót, illetve azzal egybeépítve játékos- és bírói öltözőt is kap. A könnyűszerkezetes épület alapterülete 357,9 négyzetméter, magassága több mint 6 méter lesz. 

esztár lelátó öltozo
Az új lelátó tervdokumentációjának részlete. – Forrás: EKR

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a debreceni Régió Terv Kft. nyerte el nettó 135,9 millió (bruttó 172,5 millió) forintos ajánlatával. Az már csak a közbeszerzési dokumentációból derült ki, hogy a lelátón 76 ülőhely lesz. 

Vagyis székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül majd a beruházás.

A dokumentumban úgy fogalmaznak: „A helyi labdarúgás sikeressége az óvodástól a nyugdíjasig lelkesíti az itt élőket. Az egyesület kivívott helyi és regionális rangja, elismertsége, és a mérkőzések népszerűsége, látogatottsága folytán egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya.”

172 millióért kap 76 fős focilelátót kap egy 1292 lakosú település

Az épület alapozása korábban elkészült, a további munkálatokat gazdasági és pénzügyi okok miatt nem tudták elvégezni.

Bár a dokumentációban még az szerepel, hogy a megye III-ban indult a csapat, azóta azonban előrébb léptek. Az MLSZ adatbázisa szerint a Blondy FC Esztár csapata idén a 3. helyen zárta a Hajdú-Bihar megyei II. osztály Dél csoport bajnokságát. Ennek alapján a 2024/25-ös szezonban is a megyei másodosztályban játszanak majd (ez a magyar futball ötödik osztályát jelenti).

Ajánló: 104,4 millióért kap sportöltözőt egy 1740 fős magyar község

Bár sokáig a kormány és maga Orbán Viktor is arról beszélt, hogy tao nem közpénz, 2016-ban a bíróság a DK beadványa ügyében mondta ki, hogy nagyon is az. A Transparency International nemzetközi civil szervezet korábban arra jutott, hogy a tao a korrupció melegágya.


Nem csak a bíróság állapította meg, hogy a tao-támogatás közpénz, hanem a Magyar Olimpiai Bizottság is. Legalábbis erről beszélt 2017-ben akkori elnökük, az olimpiai bajnok Kulcsár Krisztián az RTL Magyarul Balóval című műsorában.

2011 és 2022 között 4545 milliárd forint ment sportra a költségvetésből és tao-támogatásból. Ez több közpénz, mint amit alapfokú vagy középfokú oktatásra költött az állam 

ugyanebben az időszakban. Azt az összeget is meghaladja, amit rendelői egészségügyi ellátásra költöttek a szóban forgó időszakban:


Nyitókép: Google 

#Gazdaság#esztár#tao#lelátó#futball#labdarúgás#ma#foci#közpénz#tao-pénzek

Címlapról ajánljuk