Gazdaság

104,4 millióért kap sportöltözőt egy 1740 fős magyar község

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. június 14. 11:05

Taotámogatásból, azaz közpénzből épül a létesítmény Komárom-Esztergom megyei Bajót községben. Eleinte úgy tűnt, hogy 85 millió forint is elegendő rá, de elszaladtak az árak. Van olyan település is Magyarországon, ahol sem a polgármester, sem a megkérdezett lakosok többsége nem kért a sportöltözőből, amégis keresztülnyomták a beruházást. Az elkölthető taokeret pedig egyre nő. 

Úgy tűnik, a Komárom-Esztergom megyei Bajóton már minden nagyobb probléma megoldódott, így a község sort keríthetett a sportöltöző felújítására. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Bajótnak 2022. január 1-én 1740 lakosa volt. A település Facebook-oldalán tavaly arról értekeztek, hogy bár a koronavírus csillapodott, és a patak sem önt ki, „a szomszédunkban háború tört ki, aminek következtében elszabadult az infláció, az egekbe emelkedett az üzemanyagok, a különféle energiák árai és az élelmiszereké is. Ezek a negatív hatások az Önkormányzatunknál is komoly nehézségeket okoztak, okoznak a mai napig.” A posztban kisebb útfelújításokról és a Magyar Falu Program keretében a ravatalozó felújításáról is írnak, a legnagyobb összeg azonban a sportöltöző említésénél szerepel: 

A tao (azaz társadalmiadó-kedvezményből származó) támogatás elnyerésével lehetőségünk nyílt egy új sportöltöző építésére. Ehhez két ütemben összesen 85 millió forint támogatást ítéltek meg nekünk. 

Sajnos az árak drasztikus emelkedése miatt ez a forrás nem elegendő a megvalósításra, ezért póttámogatási igényt nyújtottunk be. A végleges beruházási főösszeg, minden költséget beleértve eléri a 136 millió forintot.

Még több pénz mehet sportra

A taopénzek esetében a cégek maguk dönthetik el, hogy a társasági adójukból az erre a célra szánt összeget kinek utalják el. Azért számít mégis közpénznek, mert ha nem a sportra menne el, akkor a költségvetés bevételei között számolnának vele. Idén az eddig tervezettnél is több pénzt lehet lehívni a társasági adóból a látvány-csapatsportok támogatására: az idei taokeret 125,2 milliárd forintra nőtt. 

A decemberben még csak a közbeszerzés előkészítésénél tartó eljárásban június elején eredményt hirdettek. Hogy mit takar a „bajóti sportöltöző felújítása” megnevezés? Az elbontott öltözők helyén egy új, kétszintes, tetőtér-beépítéses, kontyolt nyeregtetővel készülő építmény felhúzását. A 199,68 négyzetméter hasznos alapterületű öltözőt a lábatlani Árkádok Építőipari Kft. húzza fel, nettó 104 millió 446 ezer (bruttó 132,6 millió) forintért a megyei másodosztályban játszó Bajóti Szikra Sport Egyesület számára.

Ez itt a bajóti focipálya:

Heréden nem kértek belőle, mégis lett

Tavalyelőtt a Heves megyei Heréden tették le egy sportöltöző alapkövét, az eseményre Ilkó-Tóth András polgármester el sem ment. Ilkó-Tóth András megválasztása után fél évvel ugyanis kérdőívet küldött ki a lakosság véleményét kérve a beruházásról. Ilkó-Tóth posztja alapján a résztvevők többsége nem szimpatizált az ötlettel:


A  képviselőtestület mégis megszavazta azt, így azt is, hogy az önkormányzat erre költsön a közösből.

Taopénzből épült a felcsúti Hotel Pancho is, elvileg ifjúsági szállásnak. Azért csak elvileg, mert a létesítményben négycsillagos szálloda üzemel. Mivel a taotámogatásokat csak sport céljára lehet felhasználni, Vadai Ágnes a legfőbb ügyészhez fordult. A DK-s politikus végül a NAV-tól kapott elutasító választ. A luxusberendezésről néhány felvételt is megnézhet az RTL Híradó riportjában:


A fővárosi II. kerület vezetése nemrég vizsgáltatta ki egy önkormányzati cég gazdálkodását, amelyet a korábbi vezetés azért hozott létre, hogy gyerekek sportolását és szabadidős tevékenységét segítse. Ám a gyakorlatban ez luxusutak és luxusórák kifizetését jelentette, drága tévéket és telefonokat szerzett a cég, amelyeket használhatatlan állapotban adtak vissza. A céghez taopénz is került, az ebből vásárolt holmikat – például a 20 milliós kisbuszt – még elárverezni sem tudják, mert hosszú évekre elidegenítési tilalom van rajtuk:


Nyitókép: Google Street View

#Gazdaság#bajót#tao#sportöltöző#közbeszerzés#ma#társasági adó#közpénz

Címlapról ajánljuk