Gazdaság

Nyár közepétől kötelező lesz a biztosítás az elektromos rollerekre is

rtl.hurtl.hu

2024. május 13. 15:55

Július közepétől kell kötelező biztosítást kötni az elektromos rollerekre, az azonban még kérdéses ez mennyibe fog kerülni a tulajdonosoknak.

Július közepétől minden olyan, nem emberi hajtású járműre kötelező felelősségbiztosítást kell kötni, amely gyorsabban tud menni 25 km/h-nál. Készülhetnek az elektromos rolleresek is, de a biztosítók még csak most alakítják ki az ajánlataikat – írja a Bank360.hu.

Bővül azoknak a járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni. Ez az érintettekre 2024 július 16-tól vonatkozik majd. Főszabály szerint mindenre, ami 25 km/h-nál gyorsabban tud menni, kell biztosítást kötni. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény 2024. április 30-án kihirdetett új rendelkezései szerint az egyes mikromobilitási eszközökre is kiterjed a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A gépjármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e kgfb-t kötni az adott járműre.

Ezután sem kell majd biztosítás kizárólag emberi erővel hajtott járművekre (nem elektromos kerékpár, roller, gördeszka) és elektromos rásegítésű kerékpárokra, valamint kizárólag mozgássérültek által használt járművekre.

Az elektromos hajtású járműveknél a 25 kilogramm alattiakra akkor kell biztosítást kötni, ha legalább 25 km/h tervezési sebességük van. A 25 kilónál nehezebb járművekre akkor kell biztosítás, ha a tervezési sebességük legalább 14 km/h.

Tekintettel arra, hogy egy teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók legkésőbb június 8-ig összeállítják a mikromobilitási eszközökre vonatkozó biztosítási díjtarifájukat. A Mabisz szerint jelenleg megbecsülni sem lehet, hogy mennyit kell majd fizetniük az elektromos rollereseknek.

Nyár közepétől kötelező lesz a biztosítás az elektromos rollerekre is
Forrás: Mabisz


Nyitókép: Illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#bank360#elektromos roller#kötelező biztosítás#kgfb#mabisz#biztosítás#díj

Címlapról ajánljuk