Gazdaság

A Mol váratlanul csökkentette az üzemanyagok árát

rtl.hurtl.hu

2024. április 29. 19:02

A múlt héten a kormány két hetet adott az üzemanyag-értékesítőknek az árcsökkentésre, most a Mol 10 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj árát.

A Mol a töltőállomás-hálózatán literenként 10 forinttal csökkentette üzemanyagai árát hétfőn kora délután – írja a Népszava piaci forrásaira hivatkozva. A nagykereskedelmi árak hétfőn nem változtak, így az árrés részét csökkentették az üzemanyagárnak.

A Holtankoljak adataiból kiindulva literenként átlagosan 637 forintos benzin- és 623 forintos gázolajár várható.

A lap szerint bár már korábban is volt hasonló árréselmozdulás, a mostani politikai hangulatban mindenképp rendhagyónak és jelzésértékűnek tartják. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón szólította fel az üzemanyagkereskedőket, hogy „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” az áraikat. Nagy arról is beszélt, hogy a kormány szerint a gázolaj 10, míg a benzin estén 27 forinttal magasabbak az árak, mint amit elvárnak. A miniszter azt is bejelentette, ha rövid időn belül nem érik el ezeket az árakat, akkor a kormány lépni fog, most két hét haladékot adtak.

A Mol nem válaszolt a Népszava kérdéseire az árcsökkentéssel kapcsolatban. Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke azt mondta a lapnak, hogy a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni. Ugyanakkor ezzel a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik.

Bár a kormány azt hangoztatja, hogy a kereskedők miatt drága a benzin és a gázolja, addig az iparági szereplők szerint a kormány intézkedései miatt magasabbak az üzemanyagárak Magyarországon a régiós átlagnál.

A Fókusz utánajárt, hogyan lehetne olcsóbb az üzemanyag:


Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Róka László

#Gazdaság#mol#gázolaj#benzin#üzemanyag#árcsökkentés#benzinkút

Címlapról ajánljuk