Gazdaság

Már lehet szobát foglalni Mészáros Lőrinc borászának francia birtokán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 21. 14:00

A díjnyertes bordeaux-i borokat készítő Chateau de Clotte szőlőbirtokot Mészáros Lőrinc embere vette meg pár éve, mostanra fejeződött be a turisztikai átalakítás.

A 24.hu írta meg 2021 októberében, hogy céget alapított Franciaországban Kalocsai László, a Mészáros Lőrinc borászati érdekeltségeit vezető borász. Kalocsai László bordeaux-i cége, a Winemajor SAS megvásárolt egy XVIII. században alapított, a korábban 6 millió euróért árult bordeaux-i szőlőbirtokot.

A 444 most azt írja, hogy finisébe ért a díjnyertes bordeaux-i borokat készítő patinás Chateau de Clotte turisztikai átalakítása, amiből szállodát csináltak. A birtok, ami egykoron Castillon herceg tulajdona volt megnyitotta kapuit a látogatók előtt, akik a booking.com szállásfoglaló oldalon már előjegyezhetik a luxushotel valamelyik szobáját, nagyjából 300 ezertől 800 ezer forintig terjedő áron.

A 444 francia cégnyilvántartási adatokra hivatkozva azt is írja, hogy a turisztikai és szálláshely-szolgáltatás beiindítása érdekében a Kalocsai László szeptemberben újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven. Ebben 50 százalékban társtulajdonosa a tokaji borász, Bai Edit. (Bai és Kalocsai a tulajdonosai egyébként a Winemajor Hungary Kft.-nek is).

A történelmi szőlőbirtok szállóvá alakításában a Tuoton Architect építésziroda vett részt, az Alliance Duplan és a Dune Construction építőipari cégek a kivitelezésben vettek részt, honlapjaikon referenciaként meg is található a Chateau de Clotte-t, a projekt költségével együtt:

  • Az Alliance Duplan (épületgépészet, napelemek) 8,5 millió eurós (3,2-3,3 milliárd forintos) beruházásról ír,
  • a Dune Construction (épületfelújítás, belsőépítészet) 856 ezer eurót tüntetett fel (320-330 millió forint).

A 444 ezek alapján úgy kalkulált, hogy a nagyjából kétmilliárd forintos vételárral együtt 5-6 milliárd közötti összeget költhetett eddig Kalocsai László cége a szőlőbirtokra.


A Chateau de Clotte Linkedin-profilján olvasható tervek szerint 4 csillagos szálloda mellett lesz gyógyfürdő, borpalota, étterem és egy arab telivér ménest is szeretnének létrehozni a 22 hektáros birtokon. Mindehhez valószínűleg befektetői segítséget vont és vonhat be Kalocsai egyelőre veszteséges cége, ugyanis a magyar borász elvileg más céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján sem képes egymaga a nagyszabású tervek finanszírozására.

Nyitókép: Google Street View

#Gazdaság#mészáros lőrinc#kalocsai lászló#franciaország#borászat#bordeaux#hotel#turizmus

Címlapról ajánljuk