Gazdaság

Több mint százezer vendégmunkás van Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 11:38

Januárban a kormány még azt mondta, 65 ezer főben húzták meg az országban dolgozható vendégmunkások számát. Ennek kétszerese van már Magyarországon, de a kormány szerint ez rendben van. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Czomba Sándor szerint „szó sincs arról, hogy külföldiek tömege lepte volna el hazánkat az elmúlt évtizedben”. Ezt a minisztérium azzal támasztotta alá egy szerdán kiadott közleményével, hogy Magyarországon 120 ezer vendégmunkás dolgozik – írta a Telex. 

A minisztérium hozzátette, hogy „a vendégmunkások nem veszik, nem is vehetik el a magyarok munkahelyét”, közölve, hogy „a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országokban továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb”.

A lap idézte a KSH adatait, ami szerint 2010 és 2023 között 514 ezer külföldi érkezett Magyarországra és közülük jelenleg 251 ezren tartózkodnak az országban, 36 ezren tanulmányaik miatt.

A Híradó januárban arról számolt be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy 65 ezer főben húzták meg az országban dolgozható vendégmunkások számát:

Nem értik a vendégmunkások, miért félnek tőlük a magyarok

Tavaly szeptemberben a Házon kívül annak próbált utánajárni, miért osztja meg a helyi közösségeket a külföldi vendégmunkások érkezése:


Nyitókép: Európai országokban vendégmunkásként dolgozó, a koronavírus-járvány miatt hazautazó ukrán állampolgárok egy csoportja megy az értük érkező autóbuszhoz a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelynél 2020. március 30-án.

#Gazdaság#vendégmunkások#kormány

Címlapról ajánljuk