Házon kívül

„Nem akarunk problémát, van családunk, gyerekünk” – nem értik a vendégmunkások, miért félnek tőlük a magyarok

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. szeptember 20. 6:20

Nem fajgyűlölők, de félnek este kimenni az utcára, és attól tartanak, hogy Hajdúszoboszlóra kevesebb turista fog menni a vendégmunkások miatt – mondták Debrecen környékén a Házon kívül stábjának. A filippínó, valamint Törökországból érkező munkavállalók pedig arról beszéltek, hogy érzik: nem látják őket szívesen. Annak próbáltunk utánajárni, miért osztja meg a helyi közösségeket a külföldi vendégmunkások érkezése.

A nyáron pánik tört ki Hajdúszoboszlón. Mendemondák, pletykák terjedtek arról, hogy vendégmunkások támadtak meg férfiakat, nőket, volt, aki azt terjesztette, hogy egy lány meg is halt a kórházban a támadás következtében. Az ijedelem akkorára nőtt, hogy az ügyben megszólalt a polgármester és a rendőrkapitány is, és mindenkit arról biztosítottak, hogy semmi ilyesmi nem történt. 

A város közösségét megosztja, hogy „ázsiai kinézetű” vendégmunkások érkeztek a településre. A külföldiek Debrecenben dolgoznak, vagy a BMW-gyárban, vagy az épülő új akkumulátorgyárban. 

Teljesen idegenekkel, nagy szakállú emberekkel találkozunk, hogy az ember csak bámul

– mondta a Házon kívülnek egy helyi lakos, Váradi Ferencné.

Más így vélekedett: 

Szerintem nem mernek az emberek kimenni a sétálóutcára. Tegnap este elmentünk sétálni, hátrafelé nézegettem, hogy nem jön-e utánam valaki, nincsen-e véletlenül gyanús alak. Én félek

– tette hozzá Medveczky Erzsébet.

Hajdúszoboszlón attól is tartanak, hogy a vendégmunkások miatt nem jönnek majd a turisták.

Körülbelül hét éve van ingatlanunk, és nagyon-nagyon meggondoljuk, hogy most mit csináljunk, például hogy az egyik ingatlanunkat értékesítsük-e. (…) Nem vagyunk fajgyűlölők, csak nem szeretnénk, ha ez a gyönyörű Hajdúszoboszló, ami nagyon régen épül-szépül, Európa legszebb strandja az enyészetre kerülne. Azt nem várjuk meg”

– tette hozzá Medveczky Erzsébet. 

A helyiek attól is félnek, hogy elveszik a munkájukat. Minden, amit a városban a Házon kívül stábjának mondtak, összecseng a kormány menekültellenes kampányával, ami 2015-ben kezdődött. „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”; „A bevándorlási válság kezdete óta Európában több mint 300-an haltak meg terrortámadásban” – hirdették óriásplakátok országszerte 2015-ben. Medveczky Erzsébet most így fogalmazott:

A kormányunk azt mondja, hogy nem szeretnénk migrációt, ennek ellenére egy szándékosan betelepített migrációról van szó – legalábbis ezt érezzük.

Jónás Kálmán független képviselő is úgy látja, beépült az emberekbe a kormányzati kommunikáció. „Így most már, ha meglátnak egy színes bőrű embert, akkor azonnal megvan bennük a félelem, talán nem is alaptalanul” – fogalmazott.

Stábunk néhány filippínó és Törökországból érkezett vendégmunkással beszélgetett fordítóprogram és telefon segítségével. Nem merték vállalni az arcukat, mert féltek, hogy bajuk lesz a gyárban. 

Azt mondták, érzik, hogy félnek tőlük az emberek, hogy nem látják őket szívesen. Pedig ők családos emberek, nem akarnak problémát. 

  • Vajon hány vendégmunkás érkezik még a térségbe? 
  • Miért jönnek sokan a Fülöp-szigetekről? Mennyit lehet ott keresni, és mennyit ígérnek nekik itt, Magyarországon?
  • Miért alakulhat ki konfliktus a magyar és a külföldi dolgozók között?
  • Hány évet terveznek maradni, illetve milyen más kérdések merülnek fel Magyarországon tartózkodásuk során?

A cikkünk elején található riportból ez is kiderül. 

Hozzászólna?

#Házon kívül#Videó#Belföld#vendégmunkások#debrecen#hajdúszoboszló#Mikepércs#ázsiaiak#menekültellenes#akkumulátorgyár#ma

Címlapról ajánljuk