Gazdaság

Véget vetnének a bankok apróbetűs díjemelésének

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 7:01

Bár sok pénzintézet törekszik az átláthatóságra, még mindig vannak olyan bankok, amelyek akár többszáz oldalas dokumentumok apróbetűs részei közé rejtik el a díjemeléseket és azok okát. Na, ennek vége lehet.

Vezetői körlevélben utasította a bankokat az MNB, hogy amikor árat emelnek, világosan magyarázzák el az ügyfeleknek, miért döntöttek így, és lehetőleg színes betűkkel vagy háttérrel kiemelve jelöljék a kondíciós listákban – írta a Bank360.hu.

A hitelintézeti törvény hatálya alá tartozó intézmények (hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások) általában az általános szerződési feltételeikben, üzletszabályzataikban írják le, milyen esetben változtathatják egyoldalúan a díjaikat. Az ilyen ok-listák általános jelleggel tartalmazzák például a jogi szabályozói környezet változását is.

A Bank360.hu arról ír, hogy az MNB körlevele szerint azzal nincs is baj, hogy az általános üzletszabályzatban általánosságban írnak a jogszabályok változásáról. Amikor viszont erre hivatkozva díjat módosítanak a bankok, akkor már pontosan tudják, melyik jogszabály miatt volt erre szükség, ezért a pénzintézeteknek törekedniük kell arra, hogy az ügyfelek is megismerhessék, konkrétan melyik jogszabály miatt kell díjat emelni. Mindezt közérthetően, átláthatóan kell elmagyarázni nekik. Ez lehet színes kiemelés, vagy más betűszín.

De persze az ügyfelek is sokat tehetnek a banki költségeik csökkentéséért. Itt a 3 legfölöslegesebb szolgáltatásról olvashat, amikért rengeteg pénzt fizetünk a bankunknak. Ezen a linken pedig a megfelelő bankkártya kiválasztásához adunk 5 jótanácsot, ugyanis ezek a kártyák is sokszor fölöslegesen sokba kerülnek.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Gazdaság#banki díjak#díjemelés#általános szerződési feltételek#apróbetűs

Címlapról ajánljuk