Gazdaság

Ez az 5 legfontosabb tanács a megfelelő bankkártya kiválasztásához

Herman BernadettHerman Bernadett

2024. április 3. 8:27

A bankok az egyes számlacsomagokhoz többféle bankkártyát is kínálnak. De melyiket válasszuk? Mastercard vagy Visa? Hitel- vagy betéti kártya? Dombornyomott, arany vagy platina? Nehéz a döntés. Nem mindegy például, mennyit utazik az ügyfél, milyen extraszolgáltatásokat szeretne igénybe venni. Íme néhány hasznos tanács, mit érdemes megfontolni a választásnál. 

1. Mennyibe kerül?

Az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy mennyi a bankkártya éves díja, mennyibe kerülnek a kártyához kapcsolódó egyéb szolgáltatások, például a készpénzfelvétel Magyarországon vagy külföldön. Vannak emellett olyan extra költségek, mint a letiltás vagy a társkártyához kapcsolódó egyéb díjak.

A banki ügyfelek többsége valószínűleg ez alapján a legolcsóbb, elektronikus bankkártyával is elégedett lesz, a prémium termékeknél ezek a díjak jellemzően magasabbak.

2. Milyen extrákat nyújt a kártya?

A bankok kínálnak a legolcsóbb elektronikus kártya mellett dombornyomott, arany, platina és más exkluzív kártyákat is jellemzően sokkal magasabb éves díj és egyéb költségek mellett. Sokszor az is feltétele egy-egy ilyen bankkártya igénylésének, hogy az ügyfél kiemelt státuszú legyen, az átlagosnál magasabb jövedelemmel, több megtakarítással.

Önmagában a dombornyomásért valószínűleg nem éri meg többet fizetni. 

Annak a funkciónak, hogy kidomborodnak az adatok a kártyán, csak akkor van jelentősége, ha úgynevezett imprinteren húznák le a plasztiklapot. Ilyen készüléket viszont ma már jóformán sehol sem használnak, mindenhol elektronikus terminálok vannak, amelyek internetes kapcsolaton keresztül kommunikálnak a bankokkal.

Ajánló: A három legfölöslegesebb szolgáltatás, amiért sokat fizetünk a bankoknak

Az arany és platina kártyákhoz több extraszolgáltatás szokott kapcsolódni, ezeket érdemes alaposan átnézni. Aki sokat utazik külföldre, annak például megérheti ilyen kártyát választani, ha kapcsolódik hozzá megfelelő szintű utas- és poggyászbiztosítás.

Ez az 5 legfontosabb tanács a megfelelő bankkártya kiválasztásához
Fotó: Pixabay

A kártyához kapcsolt alap utasbiztosítások üzleti utakon, tengerparti nyaralásokon, városnézéseken megfelelőek lehetnek. Extrém sportokra, hegymászásra viszont nem biztos, hogy kiterjed a fedezetük. Ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen károkra és mekkora összegig fizet. Ha ez nem megfelelő, akkor külön utasbiztosítást is érdemes kötni.  

Több bankkártyához kapcsolódnak olyan szolgáltatások, hogy a sor elejére lehet velük állni a repülőtéri biztonsági átvizsgálásnál, vagy ingyenes belépést és fogyasztást biztosítanak egyes exkluzív várótermekbe. 

Emellett kiemelt ügyfélkezelés, baleset- vagy életbiztosítás is kapcsolódhat a bankkártyákhoz.

3. Mastercard vagy Visa?

Magyarországon jellemzően két nagy kártyatársaság, a Mastercard és a Visa bankkártyáit kínálják a bankok. A hazai kereskedők többnyire mindkét kártyát ugyanúgy elfogadják, aki tehát csak Magyarországon fizet ezekkel, nem fog különbséget tapasztalni. Illetve egy apróságot mégis. A bolti készpénzfelvétel jelenleg csak OTP-s Mastercard típusú kártyával lehetséges a Penny hálózatában.

Ez az 5 legfontosabb tanács a megfelelő bankkártya kiválasztásához
Fotó: Pixabay

Nemzetközi viszonylatban ezt a két kártyatípust a legtöbb helyen elfogadják, de Európában valamivel nagyobb lefedettsége van a Mastercardnak, míg az Egyesült Államokban a kereskedőknél a Visa a népszerűbb. Aki szeretné digitalizálni a bankkártyáját, és telefonnal vagy okosórával fizetni, annak azt is érdemes figyelembe venni, melyik bankkártya digitalizációjára van szerződése a banknak olyan fizetési szolgáltatókkal, mint például az Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay vagy a Xiaomi Pay.

4. Hitel- vagy betéti kártya?

Betéti kártyát mindenképpen érdemes igényelni a bankszámla mellé, mivel a mindennapos vásárlásoknál ezzel tudunk fizetni készpénz helyett, és az online vásárlásoknál is fizethetünk a segítségével. Ezen felül a bankkártyás tranzakciók szinte minden banknál sokkal olcsóbbak a fióki ügyintézésnél, ráadásul egyre nagyobb az árbéli különbség közöttük. 

Az OTP például nemrég azt jelentette be, hogy miközben az elektronikus tranzakciók díját 10 százalék alatti mértékben emeli az idén, a fiókban végzett műveletek árazásában érvényesíti a 17,6 százalékos 2023-as átlagos inflációt.

Hitelkártyát annak érdemes igényelni, aki olyan szolgáltatásokat vesz igénybe, amelyeknél elvárják ezt. Ilyen lehet az autóbérlés vagy más magas kaucióval járó szolgáltatás. A hitelkártya hitelkeretének terhére a szolgáltatók szívesebben foglalják be a biztosítékot, mint egy betéti kártyánál, és az ügyfélnek is kényelmesebb, ha a hitelkerete csökken, mintha a bankszámlájának az egyenlegét zárolják.

Akinek folyószámlahitele is van, az a bankszámlája egyenlegén túl is költhet a betéti kártyájával, de ez drága mulatság lehet, hiszen ez a hitel már az első naptól kamatozik. 

A hitelkártya kiválasztásánál is fontos szempont persze a hitelkeret mellett a teljes hiteldíj mutató. Ez általában magas, de ha pontosan törleszti az ügyfél a felhasznált összeget, akkor akár kamatmentesen is használhatja a hitelkeretét.

5. Programok, pontok, visszatérítések

Több bankkártyához kapcsolnak a bankok valamilyen bónuszprogramot. A hitelkártyák többségéhez 1-2 százalékos (évente jellemzően maximum néhány tízezer forintnyi) pénzvisszatérítést kínálnak sokszor a vásárlások után, ezt a pénzt a kártyabirtokos az év végén megkaphatja.

Vannak azonban bankok, amelyek a betéti kártyákhoz is kapcsolnak hasonló programokat. Ha nem is minden vásárlás után, de egy-egy termékcsoportnál, néhány kiemelt kereskedő partnernél adnak kedvezményeket. Ezeket nem biztos, hogy automatikusan megkapja az ügyfél, lehetséges, hogy aktiválnia vagy igényelnie kell. Érdemes megnéznie mindenkinek a bankjánál, hogy tartozik-e valamilyen kedvezményprogram a bankkártyás vásárlásaihoz.

Vannak olyan kártyák is, amelyek bizonyos termékcsoportoknál, szolgáltatásoknál komolyabb extra kedvezményt adnak. Ezek többnyire úgynevezett co-branded, vagyis közös márka alatt futó bankkártyák. A kedvezmények érkezhetnek pénz és pontok formájában is, utóbbiakat jellemzően a partnermárka szolgáltatásaira – például repülőjegy vásárlásra – lehet elkölteni.

Ez az 5 legfontosabb tanács a megfelelő bankkártya kiválasztásához
Fotó: Unsplash

Összességében azt tanácsoljuk, hogy mindenki csak olyan szolgáltatást, lehetőséget vegyen meg a bankkártyához, amire tényleg szüksége van és rendszeresen élni akar vele, ellenkező esetben felesleges költségbe veri magát.

Ajánló: Dombornyomott, arany, platina: így kártyázunk el sok ezer forintot fölöslegesen a bankoknál

A szerző a Bank360.hu szakértője.

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Faludi Imre

#Gazdaság#bankkártya#visa#MasterCard#maestro#hitelkártya#betéti kártya#ma

Címlapról ajánljuk