A magyarok nem azt az élelmiszert veszik meg, amit szeretnének, hanem azt, amire pénzük van
2024. április 9. 11:11
Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmondta, hogy éveket léphettünk vissza ezen a téren.
Az Erste Bank elemzői háttérbeszélgetésén elhangzott, hogy a magyar társadalomban sokan nem azt az élelmiszert veszik meg, amit szeretnének, hanem azt, amire pénzük van, ami miatt több évet haladtak hátra a minőségi élelmiszerek fogyasztásában, írja az Infostart.
Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője szerint a magas árak a kereslet csökkenését eredményezik, és az élelmiszerpiacon tapasztalható változások, például az akciók iránti nagyobb érdeklődés, közvetlenül összefüggnek a fizetőképességgel.
Az olcsóbb termékek felé való elmozdulás mellett továbbra is létezik a közép- és felsőkategóriás élelmiszerek iránti kereslet, de csak akkor növekszik az érdeklődés, ha a lakossági fizetőképesség jelentősen emelkedik.
Fórián szerint ez hosszabb távú folyamat, amely éveket is igénybe vehet. Ugyanakkor még mindig jelen van a tudatosság az élelmiszerfogyasztásban, és akik megtehetik, azok inkább az egészséges életmódot támogató termékeket választják.
Nyitókép (illusztráció): Pexels