Gazdaság

Orbán: Napokon belül az államé lesz a ferihegyi repülőtér

rtl.hurtl.hu

2024. április 8. 19:01

Orbán Viktor a ferihegyi repülőtér visszavételéről beszélt a parlamentben.

Reményeink szerint napokon belül az önök koalíciós partnere által eladott ferihegyi reptér visszakerül többségi állami tulajdonba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdésére a parlamentben.

A kormány már évek óta meg akarja venni a Budapest Airportot, februárban a 24.hu arról számolt be, hogy a Budapest Airport anyavállalatában az állam 80 százalékos részesedést szerezne, míg a fennmaradó 20 százalék a francia Vinci SA-hoz tartozna. Akkor arról írtak, hogy állam tulajdonrésze azonban csak átmeneti, mivel később egy katari befektető is belép a képbe, így az állami tulajdon 51 százalékra csökken. A részvénycsomag három részre lesz darabolva a tulajdonosok között.

Amikor április elején a 444 írt a Budapest Airport körüli ügyekről, akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált, hogy „a reptér visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak messze legnagyobb tranzakciója, ebből fakadóan bonyolult és komplex feladatot jelent, hiszen a repteret eladni könnyű, visszavásárolni azonban nehéz. Nem ritka, hogy egy ilyen volumenű megállapodás bárhol a világon éveket vesz igénybe. Ezekhez az ügyletekhez képest a jelenlegi tranzakció előrehaladása kifejezetten gyorsnak értékelhető.”

A témával korábban az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: RTL

#Gazdaság#orbán viktor#repülőtér#budapest airport#kanász-nagy máté#parlament#vásárlás

Címlapról ajánljuk