Gazdaság

A harminc évnél fiatalabb dollármilliárdosok mind örökölték a vagyonukat

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 20:56

A következő évtizedekben az örökösök generációja válhat a leggazdagabbá.

A világ összes harminc év alatti dollármilliárdosa örökölte a vagyonát – írja a Guardian. A lap szerint ez a „nagy vagyonátadás” első hulláma: a következő két évtizedben több mint ezer szupergazdag halála várható, akik több mint 5,2 billió dollárt (csaknem 1900 billió forintot) hagynak örököseikre.

A Forbes minden eddiginél több, 2781 dollármilliárdost talált, akik közül 15-en fiatalabbak harmincévesnél, de mindannyian örököltek. Köztük van a 27 éves Firoz Mistry Írországból és 25 éves öccse, Zahan, akiknek a becslések szerint 4,9 milliárd dolláros részesedésük van a Jaguar és Land Rover autómárkákat is birtokló indiai Tata-csoport anyavállalatában. A részesedést 2022-ben örökölték apjuktól, Cyrus Mistrytől, aki alig három hónappal a nagyapjuk, Pallonji Mistry halála után hunyt el.

Leonardo Del Vecchio 2022-es halálakor fejenként 12,5 százalékos részesedést hagyott 19, 22 és 28 éves gyerekeire a Delfin nevű luxemburgi székhelyű családi holdingcégben, amely a Ray-Ban és Oakley márkákat tulajdonló EssilorLuxottica vállalat közel harmadát birtokolja. A testvérek részesedése fejenként 4,7 milliárd dollárt ér.

A legfiatalabb milliárdos a 19 éves Livia Voigt, akinek 3,1 százalékos részesedése van egy elektromos berendezéseket gyártó brazil vállalatban, a WEG Industries-ban. Ez 1,1 milliárd dollárt ér.

A svájci UBS bank szakértői szerint a következő 20-30 évben több mint ezer jelenlegi milliárdos több mint 5,2 billió dollárt fog örökül hagyni. Ezt úgy állapították meg, hogy egyszerűen összeadták a hetvenéves és annál idősebb milliárdosok vagyonát. Köztük van az LVMH luxuscég többségi tulajdonosa, Bernard Arnault, aki 75 évesen a világ leggazdagabb embere 233 milliárd dolláros becsült vagyonával.

A Cerulli Associates nevű tanácsadó cég szerint az örökléseknek köszönhetően a következő két évtizedben a millenial-ként is emlegetett Y-generáció tagjai, az 1981 és 1996 között születettek lesznek a leggazdagabbak.

Mint korábban írtuk, a dollármilliárdosok listáján Magyarországról Gattyán György, Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc szerepel.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Gazdaság#öröklés#gazdagok#milliárdosok

Címlapról ajánljuk