Gazdaság

Ezzel nem mennek sokra: ekkora megtakarítása van egy átlagos magyar fiatalnak

rtl.hurtl.hu

2024. március 22. 20:11

A legtöbben lakásra gyűjtenek. Nem lesz könnyű dolguk.

Rövid távon lényegében stagnált, középtávon csökkent, hosszabb időtávlatban pedig nőtt a megtakarított pénzzel rendelkező 19–29 évesek aránya a K&H ifjúsági index múlt év utolsó negyedéves eredményei alapján. A fiatalok felének, 51 százalékának volt megtakarítása a múlt év végén, ez stagnálást, minimális csökkenést jelent a korábbi negyedévekhez képest – derül ki a K&H ifjúsági indexből, amelyről az Adózóna írt.

A felmérés szerint a fiatalok 51 százalékának volt valamekkora megtakarítása, szemben a harmadik negyedévben mért 54, illetve az egy évvel korábbi 59 százalékkal. A 2012 óta minden negyedévben megjelenő kutatás korábbi eredményeit nézve vegyes a kép: 2021 eleje és 2022 vége között az adott negyedévekben 57-60 százalékos volt az arányuk, ami meghaladja a friss adatot, ugyanakkor korábban, 2012 és 2018 között 29–48 százalék között mozgott ez a mutató.

„Összességében az látható, hogy évtizedes távlatban javult a helyzet, egyre több fiatal igyekszik spórolni, a koronavírus-járvány vagy a tavalyi bizonytalan gazdasági környezet azonban meglátszik az adatokon” – kommentálta az adatokat Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketing vezetője. 

Az ifjúsági index alapján a 19–29 éves városi fiataloknak a múlt év utolsó negyedévében átlagosan 549 ezer forint megtakarításuk volt. 

Ez elmarad a múlt év első három negyedévében mért 575 ezer forintos átlagtól, de meghaladja a 2022 egészére vonatkozó 508 ezer forintos számtani középértéket. Ugyanakkor fontos tényező, hogy a múlt évben a magas infláció miatt csökkentek a reálbérek, azaz az inflációs hatással együtt már kevesebb terméket tudtak megvásárolni a magyarok, köztük a fiatalok is.

A fiatalok legnagyobb része, 47 százaléka lakásra gyűjt. 

Ez persze nem feltétlenül könnyű menet, főként a hosszabb távú adatok alapján. A többlakásos társasházakban található használt lakások átlagos négyzetméterára alapján 2013-ban 54 fiatalnak kellett volna összedobnia az akkori – 184 ezer forintos – átlagos megtakarításukat egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Egy ugyanekkora ingatlan megvásárlásához a múlt év harmadik negyedévében viszont már 63 fiatal spórolt pénzére lett volna szükség.

Azonos arányban spórolnak a fiatalok autóra és utazásra: ezeket a célokat 41–41 százalékuk említette. Emellett 29 százalékuk általános tartalékot igyekszik felhalmozni. A nyugdíjra még kevesen gondolnak ebben a korosztályban: kevesebb, mint tizedük tesz valamennyit félre időskorára – olvasható a K&H sajtóközleményében.

Nyitókép: Oláh Tibor / MTVA / MTI

#Gazdaság#megtakarítás#lakásvásárlás#utazás#autóvásárlás

Címlapról ajánljuk