Gazdaság

Kétórás sztrájkot tartanak egy autóipari beszállítónál

rtl.hurtl.hu

2024. március 19. 19:01

A vállalat által ajánlott béremelés a dolgozók jelenlegi életszínvonalának fenntartásához is kevés.

Csütörtökön 13 órától kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a légzsákokat, biztonsági öveket és egyéb járműbiztonsági felszereléseket gyártó Autoliv sopronkövesdi üzemében – erről a hvg.hu ír.

Az Autoliv Kft. dolgozóit képviselő Vasas szakszervezet már március 14-én sztrájkbizottságot alakított, mert nem tudta elfogadni a vállalat által ajánlott béremelés mértékét, amely nem elegendő a dolgozók jelenlegi életszínvonalának fenntartásához sem.

Az érdekképviselet szerint követeléseik reálisak, nem hagyják figyelmen kívül a vállalat érdekeit, de elsősorban azt tartják szem előtt, hogy mennyivel emelkedtek az élelmiszer- és egyéb árak – külön megemlítik az üzemi étkezdében történt 17 százalékos emelést is.

Ennek megfelelően visszamenőleges, 2024. január elsejei bevezetéssel követelik az operátori és DLS állományban (sorfelelős, anyagmozgató, stb.) foglalkoztatottak 15 százalékos, az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak 12 százalékos bérfejlesztését, a szellemi állományban dolgozóknak bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, afelett 5 százalékos bérfejlesztést, az étkezési hozzájárulás összegének emelését és évi 160 ezer forintos üdülési jutalmat.

Nemrég a kecskeméti Mercedes-gyárban tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot, ott október óta nem sikerült megállapodni a bérfejlesztésről.

Nyitókép (archív): MTI Fotó: Krizsán Csaba

#Gazdaság#sztrájk#autoliv#vasas szakszervezet#béremelés

Címlapról ajánljuk