Gazdaság

Kétórás sztrájk volt a kecskeméti Mercedes-gyárban

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 20:51

Október óta nem sikerült megállapodni a bérfejlesztésről.

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti Mercedes-gyár prés-, fényező- és összeszerelő üzemében szerdán 15 és 17 óra között, mert az üzem Vasas Alapszervezete az október óta tartó bértárgyalások során nem jutott egyezségre a cégvezetéssel.

A sztrájkbizottság elnökhelyettese, Kovács-Besenyi Kitti az MTI-nek elmondta, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél október óta tizennégyszer találkozott a munkaadók képviselőivel, de nem sikerült megállapodni az idei bérekről. A kisebb bérkategóriákra vonatkozóan a cégvezetés alapbérfejlesztési ajánlata nem érte el a húszezer forintot.

Február 26-án alakult meg a sztrájkbizottság, amelynek követeléseivel az elnökhelyettes szerint a munkavállalók döntő része egyetért. Ezek közt van a 14 százalékos alapbéremelés 2024-re és 12 százalékos jövőre. Béren kívüli juttatásként mindkét évben 600 ezer forintos cafeteriát, a vakációs juttatás 500 ezer forintra emelését, kilométerenként 40 forintos bejárási támogatást kérnek, valamint 8 nap olyan szabadságot, amivel a munkavállalók rendelkezhetnek.

Az alapszervezetnek közel 1300 tagja van, de egy kisebb létszámmal, mintegy 100 fővel állították meg, illetve lassították a termelést szerdán délután a gyárban. A munkabeszüntetésben résztvevő dolgozók átbeszélték követeléseiket, majd a két óra letelte után visszatértek az üzemükbe és folytatták a munkájukat.

A kétórás sztrájkot sikerként könyvelik el, a munkabeszüntetés azonban nem zajlott incidensek nélkül, ezeket ki fogják vizsgálni. Továbbra is várják a munkáltató új ajánlatát és javaslatát a következő tárgyalás időpontjára vonatkozóan. Kovács-Besenyi Kitti szerint a cég arra hivatkozik, hogy a gyárbővítés mellett a jelenlegi gazdasági helyzetben nem indokolt a követelt bérfejlesztés.

A sztrájkbizottság megalakulása után a vállalat vezetése bejelentette, hogy a 2023-as év eredményei alapján bruttó 1 090 000 forint eredményrészesedést fizet a kecskeméti Mercedes-Benz gyár aktív dolgozóinak. Az elnökhelyettes szerint ez jól időzített bejelentés volt, de 2022-ben a bérmegállapodások során a szakszervezet követelései között szerepelt, azaz az érdekképviselet munkájának eredménye.

Nyitókép (archív): MTI / Ujvári Sándor

#Gazdaság#mercedes#kecskemét#sztrájk#szakszervezet#munkabeszüntetés

Címlapról ajánljuk