Gazdaság

Nem kérték a német autógyártók a magyar kormánytól az akkugyárak telepítését

rtl.hurtl.hu

2024. március 13. 11:42

A német vállalatok optimistábban tekintenek a jövőre, de ott sincs kolbászból a kerítés, inkább az óvatos optimizmus a jellemző.

A 24.hu Della podcastjának legújabb részében arról beszélgettek Dirk Wölferrel, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) kommunikációs vezetőjével, hogy a német kamarának nincs arról tudomása, hogy a német autógyártók azt kérték volna a kormánytól, hogy telepítsenek akkugyárakat az országba. 

A Wolfer által elmondottak szerint „Magyarországon túlbecsülik a német politika gazdasági szerepét, és Berlin nem vállal közvetítő szerepet a magyar kormány és német cégek közötti vitákban”.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara hangsúlyozza, hogy fontos az európai uniós jogi normák szerint hatni a piaci folyamatokra. A német vállalatok optimistábban tekintenek a jövőre, de ott sincs kolbászból a kerítés, inkább az óvatos optimizmus a jellemző, mivel a kereslet hiánya és a szűkös munkaerő-kínálat továbbra is komoly problémát jelent.

Ez egybecseng a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn publikált jelentésével, amely szerint nem a forrásköltségek határozzák meg elsősorban a cégek beruházási kedvét, hanem a kereslet alakulása. Ezzel az állásponttal vitatkozik a kormány, amely szerint a magas hitelkamatok bénítják a gazdasági növekedést. A német kamara ezek szerint az MNB-vel egyező véleményen van, még úgy is, hogy több tagvállalatuk külföldről finanszírozza magát

– teszi hozzá a lap, példaként hozva fel, hogy a kamaránál nem tudnak arról, hogy a német autógyártók kifejezett kérésére telepítené be a kormány Magyarországra a távol-keleti akkumulátorgyárakat.

A gombamódra szaporodó akkumulátorgyárakról az RTL Híradója is forgatott anyagot:

Nyitókép: Munkagépekkel talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. MTI / Czeglédi Zsolt

#Gazdaság#akkugyár#német#kamara#autógyár

Címlapról ajánljuk