Gazdaság

Elfáradt tavaly év végére a magyar gazdaság, a kormány idei tervei is veszélybe kerülhetnek

rtl.hurtl.hu

2024. március 5. 9:51

A magyar GDP 2023-ban 0,9 százalékkal csökkent.

A KSH friss jelentése szerint a magyar gazdaság 2023-as teljesítménye alapján tavaly év végére ismét recesszióba került, és az év egészében a GDP 0,9 százalékkal csökkent. A naptárhatással kiigazított adat ennél kicsit kedvezőbb, 0,7 százalékos visszaesést mutat. Ez 2010 óta a harmadik év, amikor a gazdaság recesszióval zárul, az előző két esetben 2012-ben és 2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt volt hasonló helyzet, értelmezi a KSH jelentését a 444.hu.

A részletes adatok szerint a magyar gazdaság lényegében másfél éve stagnál, és az utóbbi másfél év hat negyedévében háromban visszaesett. A mezőgazdaság volt az egyetlen ágazat, ahol jelentős növekedés volt tapasztalható, különösen a tavalyi évben.

Az ágazat 2022-ben 24 százalékos mínusz után 2023-ban 68,5 százalékos pluszt produkált.

Az ipar és a kereskedelem azonban jelentősen visszaesett, a kereskedelem különösen súlyosan, 9,7 százalékkal zuhant. Az elemzők szerint a gazdaság minden területét érintő általános visszaesésről van szó, és az idei kormányzati növekedési kilátások túlságosan optimisták lehetnek a gyenge negyedik negyedéves teljesítmény miatt. A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormány által várt 4 százalékos éves gazdaságbővülés eléréséhez dinamikus növekedésre lenne szükség minden negyedévben.

Elfáradt tavaly év végére a magyar gazdaság, a kormány idei tervei is veszélybe kerülhetnek
Forrás: KSH

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Gazdaság#gdp#magyarország#csökken#teljesítmény#gazdasági

Címlapról ajánljuk