Gazdaság

Kínánál csak egy országban kerül többe felnevelni egy gyereket

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 20:05

A magas költségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kínaiak alig szeretnének már gyereket.

Kínában nagyobb költséggel jár egy gyerek felnevelése, mint az Amerikai Egyesült Államokban vagy Japánban – írja a Guardian. Sőt, Kína a második helyen áll a világon ebben a tekintetben, csak Dél-Korea előzi meg, ahol a világon a legkisebb a termékenységi arány.

A pekingi YuWa Népességkutató Intézet szerdán közzétett jelentése szerint Kínában átlagosan 538 ezer jüanba, 27 millió forintba kerül felnevelni egy gyereket 18 éves koráig, ez az egy főre jutó GDP több mint 6,3-szorosa. Japánban az egy főre jutó GDP 4,26-szorosát, az Egyesült Államokban 4,11-szeresét teszik ki egy gyerek felnevelésének költségei. Ezzel szemben Ausztráliában csak az egy főre jutó bruttó hazai termék 2,08-szorosa ez az összeg.

A jelentés kitér a gyerekvállalás járulékos költségeire is, ami elsősorban az anyákat terheli. Megállapítják, hogy 2010 és 2018 között heti 3,67 óráról 5,88 órára nőtt az az idő, amit a nők azzal töltenek, hogy általános iskolás korú gyerekeiknek a házi feladatban segédkezzenek.

Az olyan okok miatt, mint a gyerekvállalás magas költsége, vagy a család és a munka összeegyeztetésének nehézségei a nők számára, Kínában a világon a legalacsonyabbak között van a termékenységi hajlandóság, vagyis az, hogy hány gyereket szeretnének az emberek. Számos felmérés szerint Kínában kettő alatt van az átlag.

Kína népessége tavaly és tavalyelőtt is csökkent, a kormány attól tart, hogy egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartania az elöregedő népességet. Tavaly a születések száma alig haladta meg a 9 milliót, ez fele a 2016-os születésszámnak.

Egyre több nő dönt úgy, hogy elhalasztja az anyaságot, vagy egyáltalán nem vállal gyereket, mert nem fér össze a munkájukkal és nem fér bele a pénzügyi lehetőségeikbe. A kormány 2017-ben eltörölte a több évtizedes egykepolitikát, és már arra biztatja a nőket, hogy vállaljanak három gyereket.

A szerdai jelentés szerint a születésszám csökkenése Kína gazdasági növekedésére is mély hatással lesz.

Nyitókép: CFOTO/Future Publishing via Getty Images

#Gazdaság#kína#gyereknevelés#termékenység#gdp#születésszám

Címlapról ajánljuk