Gazdaság

Alvállalkozókat keres egy orosz cég a paksi bővítési munkákhoz

rtl.hurtl.hu

2024. február 21. 7:28

Rizikós lehet beszállni a Paks II. kivitelezésébe, mert nagyon gyorsan változnak a feltételek, jöhetnek új szankciók.

Bár az atomerőművekre, a nukleáris iparra nem terjednek ki az eddig Oroszország ellen hozott uniós szankciók, mégsem egyszerű a Paks II új atomerőművi blokkjainak építése – írja a 24.hu.

A lap arról értesült, hogy több cég is levelet kapott a Paks II kivitelezésének fővállalkozójától, az orosz Atomstroyexporttól, pontosabban annak magyarországi lerakatától, hogy tájékoztatót tartanának a jelenlegi helyzetről és cégeket verbuválnának a munkákhoz. Ezen a szemináriumon szó lesz a berendezések és anyagok beszerzésének szükségességéről, az építési és szerelési munkák szerződéskötésének feltételeiről, az árképzésről és a finanszírozásról, valamint a munka átadás/átvételének rendjéről.

Az kérdéses, hogy ki akar szerződni az atomerőmű építésére, mivel a vállalkozók rizikósnak tartják. A szankciók száma folyamatosan nő, így menet közben változnak a feltételek. A kifizetések is kockázatosak, mert, ha valamely alvállalkozónak követelése keletkezik az orosz féllel szemben, azt nem baráti országgal szembeni vállalkozás esetében Oroszországban hivatalosan nem ismerik el, bírósági behajtása lehetetlen.

Az sem túl biztató a cégek számára a 24.hu szerint, hogy vannak olyan beépítendő berendezések, sőt még olyan munkagépek is, amelyeknek sem az eladása, sem a bérbeadása nem engedélyezett a szankciók miatt. Ezeket lehet, kínai technológiával váltják már ki, de más esetben is képbe került már Peking: akadt olyan alvállalkozó, amelynek a fizetési nehézségek áthidalására a számlák jüanban történő kiegyenlítését ajánlotta az orosz fél.

Az atomerőmű építési munkálataival az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: A Paks II. atomerőmű építési területe. Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Gazdaság#paks#Paks ii#atomerőmű#építés#asze rt#kivitelezés#alvállalkozó

Címlapról ajánljuk