Gazdaság

A kormányt is okolja a Mol, amiért a vártnál jobban csökkent az adózás előtti eredménye

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 6:23

A kiszámíthatatlan adópolitikát és a kormányzati elvonásokat is okolják.

A geopolitikai feszültségek, a hektikus iparági és makrokörnyezet, illetve a kiszámíthatatlan adópolitika és kormányzati elvonások miatt a Mol-csoport adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár (691,4 milliárd forint) lett 2023-ban, írja az MTI.

Vagyis 37 százalékkal csökkent az előző évi eredményhez képest, tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A vállalatcsoport 3,1 milliárd dollár (1098,4 milliárd forint) tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, ami 34 százalékos csökkenés 2022-höz képest, de a nehéz külső körülmények ellenére mutatott erős belső teljesítménynek köszönhetően meghaladja a 2,8 milliárd dolláros éves iránymutatást – közölték.

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsoltot, a vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki az eredményeket kommentálva kiemelte: a rendkívüli és nehéz külső körülmények hatására csökkent az adózás előtti eredmény 2023-ban.

Ez nem is meglepetés, mert egy geopolitikai, makrogazdasági és iparági feszültségekkel teli évet zárunk, amelyben a szabályozási és az adópolitikai környezet további jelentős nyomást gyakorolt ránk

– fogalmazott.

Nyitókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója 2023. október 17-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

#Gazdaság#mol#eredmény#csökkent

Címlapról ajánljuk